Již zítra se sejdeme v kinech...; Malá rekapitulace roku 2002; Dvě Věže v tiskovinách; Arwen v Helmově žlebu?
Napsal: Belcarnen dne 14.1. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Již zítra se sejdeme v kinech...
... abychom si pár minut po půlnoci vychutnali premiéru Dvou Věží. Tisíce lidí, doufejme velká část ve stylových kostýmech, zaplní vestibuly a následně sály kin Palace Cinemas a CineStar, nervozita začne stoupat a vyvrcholí logem New Line Cinema a povědomou hudbou. A pak, po roce šíleného čekání, všechny ty záběry důvěrně známé ze stovek fotografií a mnoha ukázek zavíří ve zběsilém tříhodinovém reji na velkém plátně, aby nás následně vyplivly ze Středozemě do reálného světa. Mnohé zklamané, další nadšené, ale téměř všechny s pocitem, že byli svědky něčeho výjimečného a pro pořádné pochopení je potřeba spatřit to ještě jednou... Dvě Věže, konečný odpočet... zbývá několik málo hodin...

Velká skupina lidí z těchto stránek vyráží na premiéru do Slovanského domu. Pokud vyrážíte na stejné místo, nestyďte se k nám přihlásit. Snad nebude tak velký problém nás objevit. Minimálně bude mít někdo na sobě webové tričko místo kostýmu :o)


Malá rekapitulace roku 2002
Na uvedení Společenstva Prstenu v kině se zde těšila spíš hrstka fanoušků na internetu, kteří pravidelně sledovali všechny novinky. Rok 2002 byl úplně jiný. Společenstvo přilákalo do kin jen u nás statisíce návštěvníků (a jejich počet stále stoupá, pomalu ale jistě se blížíme k hranici jednoho milionu prodaných lístků). Pro spoustu lidí byl šok, že na další díl bude nutné čekat celý dlouhý rok. Ale zvládli jsme to. Rok 2002 v životě fanoušků by se dal rozhodně popsat jako rok čekání. Čekali jsme na ukázky ze Dvou Věží a na DVD plné bonusů. Aby toho nebylo dost, trápila nás New Line a domácí distributor i čekáním na rozšířenou verzi DVD, která přinesla neskutečné množství fantastických doplňkových materiálů a prodloužení filmu o 30 minut mu dodalo celý nový rozměr. A pak, samozřejmě, zde bylo i čekání nejhorší - na celé Dvě Věže. Všechna tato čekání jsou u konce...

Rok čekání fanouškům usnadňovala (a někdy také pořádně komplikovala) spousta webových stránek, samozřejmě včetně těchto. Objevila se spousta neskutečných fám, většina jen proto, aby mohla být o pár dní později vyvrácena. Okolo dvou stovek článků jen zde bylo svědkem mnoha vzrušených debat, stejně jako doslova tisíce fotografií a dalších obrázků z filmu a toho, co se děje kolem něj. 

Důležitou událostí minulého roku byla z velké části vážně myšlená petice proti názvu Dvě Věže, který měl odkazovat na tragédii z 11. září 2001, a sloužit pro zvýšení zisků tvůrců filmu. Nesmyslnost této petice si jistě každý uvědomuje. Peter Jackson nepřipustil žádné kompromisy a dokonce bylo rozhodnuto, že slavnostní premiéra se uskuteční na Manhattanu. Ano, u Dvou Věží již režisér držel otěže nad celým projektem mnohem pevněji (jak by také ne, při ziscích, které vygenerovalo Společenstvo), a prosadil spoustu svých rozhodnutí i přes odpor New Line Cinema. Za všechny lze jmenovat třeba to, že Dvě Věže neobsahují žádný úvod či shrnutí předchozího děje, takže znalost Společenstva je pro jejich sledování nezbytná.

Fenomén filmového Pána Prstenů byl "zpracován" v mnoha časopisech a novinách. Fanoušci skřípěli zuby nad "odbornými články" v Bravu a na podobných místech. Elijah Wood a Orlando Bloom se stali idoly mnoha slečen a právě i díky tomu byl Pánu Prstenů dán prostor v mnoha pochybných magazínech (pochybných vzhledem k tomuto tématu).

Samotní fanoušci se pak dlouho dobu bavili tím, že rozpitvávali všechny chyby, kterých se Peter Jackson a jeho tým dopustili. Teď nemluvím o dějových změnách proti knize, ale všech těch "zdvihajících se mrtvolách skřetů", "teniskách na Frodově noze" a skoro legendárního "jedoucího auta".

Ale bylo toho mnohem a mnohem více. Ostatně si důležité událostí můžete připomenout přečtením starších článků zde na webu. Někdy se obzvláště u komentářů dobře pobavíte tím, čemu jsme byli ochotni věřit a co nás trápilo. Co v souvislosti s Pánem Prstenů zanechalo minulý rok nejhlubší zážitek ve vás (pomineme-li premiéru Společenstva)?


Dvě Věže v tiskovinách
Svou recenzi na Dvě Věže zpracovala pro Lidové noviny už i Darina Křivánková. Text najdete na této adrese a rozhodně stojí za přečtení. Dobrým vtipek je pak to, že ilustrační fotografie je z Návratu Krále.

Na stáncích se objevil speciál o filmu Pán Prstenů v podání Pevnosti. Za cenu 99,- Kč získáte zhruba třicet stránek o filmu, velkou část pak tvoří přetisky fotografií. Zbytek speciálního balení jsou starší čísla Pevnosti (1. - 3.) a pohlednice. 

Speciální sekci o Dvou Věžích obsahuje i magazín 100+1. Ač text vlastního článku je poměrně v pohodě (jde o překlad zahraničního článku), komentáře k fotografiím jsou výplodem zmateného redaktora. Setkáte se s perlami typu: "Ork, který požírá hobity" "Hlavní hrdina Frodo Pytlík - hobit, který se snaží získat a zničit nebezpečný prsten..." "Tlustý muž uprostřed s vousy a s dlouhými vlasy je režisér a scénárista Peter Jackson" (na obrázku je Jackson a Orlando Bloom a to tak, že ani jeden z nich není "uprostřed" a samozřejmě Bloom jako Legolas má vlasy podstatně delší než PJ) či "Éomer připravuje svá knížata na bitvu", kdy na obrázku mluví Éomer s Aragornem, Gimlim a zrovna se dívá na Legolase.


Arwen v Helmově žlebu?
Tato fáma byla velice "oblíbenou" a všechny opravdu potěšilo, že Peter Jackson k žádnému takovému zvěrstvu nepřistoupil (ač elfové nakonec přeci jen do bitvy přijdou). Ale byla to skutečně od začátku fámu? Nepřistoupil PJ po protestech fanoušků k jinému střihu filmu a zrušení této dějové linie? Co když byla ze scén, které nebylo možné přetočit, odstraněny profíky z Weta Digital? Ne, že bych tomu chtěl nějak moc věřit. Ale několik následujících fotografií z filmu (závěrečná řež) je více než zajímavých. Třeba Wetě něco uniklo a s účastí Arwen se opravdu počítalo...


Po kliknutí se otevře detail...



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=362 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 23:11:35 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------