Nové skvělé video spoty na Dvě Věže!; Další informace o premiéře Dvou Věží v ČR a předprodeji lístků; Výborná nefanouškovská recenze na Dvě Věže
Napsal: Belcarnen dne 16.12. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Nové skvělé video spoty na Dvě Věže!
Stále se objevují nová a nová videa. Poslední ze sady jsou odpočty k premiéře Dvou Věží. Ukázky hostuje opět web TheOneRing.net a obsahují úžasné nové záběry. Bleskem jenž zrovna udeřil do Gandalfova meče počínaje a novými scénami z Helmova žlebu, s Olifanty a Faramirem konče.

Odpočet "5 dní" můžete stahovat:

Odpočet "3 dni" můžete stahovat:


Další informace o premiéře Dvou Věží v ČR a předprodeji lístků
Dnes jsem se po telefonickém rozhovorů s paní Zemanovou z Palace Cinemas dozvěděl, že předprodej lístků v termínu 19. prosince na pokladnách kin Palace Cinemas je sice plánován, ale zatím nebyl schválen Warner Bros. a tudíž není jistý. Stejně tak očekávané uvedení Společenstva Prstenu tak, aby na něj po pár minutách na občerstvení navázala půlnoční premiéra Dvou Věží, je sice plánováno, ale opět se čeká na rozhodnutí vyšší instance. Každopádně od 2. ledna poběží Společenstvo (v klasické kino verzi, rozšířenou nečekejte) opět na velkých plátnech. 


Výborná nefanouškovská recenze na Dvě Věže
Na Guardian Unlimited se objevila moc zajímavá recenze na Dvě Věže. Není psána z pohledu fanouška knihy či filmu a z tohoto pohledu je v záplavě "spoiler" recenzí plných popisů dějových změn a různých záhadných zvratů osudu velmi osvěžující. Text přeložila (v)Eru, díky moc!

Asi před rokem režisér Peter Jackson prohlásil, že první díl Pána prstenů vnímá cosi jako poněkud rozsáhlejší úvod a poslední film jako jedno velké vyvrcholení. Dvě věže jsou podle něj co do očekávání diváků nejsložitější, vše v příběhu se jenom zhoršuje. Už jen první vteřiny filmu: Gandalf se po boku Balroga přímo za nosem řítí do nitra země. Vůbec se nelepší ani situace Froda, který na cestě k Mordoru začíná podléhat zhoubnému kouzlu Jednoho prstenu. A vůbec nejhorší situace panuje u Sarumana, který vysílá armádu 10 000 skřetů, aby obléhali 300 mužů, žen a dětí ve vzdálené horské pevnosti. Od začátku až do konce jsou prostě Dvě věže strašný, brutální a velmi dlouhý (přes tři hodiny trvající) film plný soptící lávy a ječících Nazgulů, zkrátka nic pohodového. 

Ale nenechejte se odradit. Je to totiž také velmi poutavý, strhující a plnohodnotný příběh. Zapomeňte na růžolící rozmarné hobity, Dvě věže jsou plné temnoty, neúprosného zla, jednoznačně se odvíjející děj se tu dělí do tří paralelních linií. 

V té první a nejspíš hlavní se Aragorn společně se znovuvzkříšeným Gandalfem pokouší přesvědčit zlomeného a oslabeného krále Théodéna, aby poslal svoje vojáky proti zkaženému Sarumanovi. Mezitím Frodo a Sam zjistí, že mají na cestách nevítaného společníka – vyzáblého, naprosto nedůvěryhodného Gluma, který chorobně touží získat prsten pro sebe. A ve třetí linii (nejméně zajímavé) sledujeme setkání Smíška a Pipina s mluvícím a chodícím stromem, který vypadá jakoby vypadl z obrazu Arthura Rackhama.

Během toho všeho si nechal Jackson čas na to, aby nás uvedl do galerie spousty Tolkienových dalších hrdinů. A jakože jsou postavy Faramira, Éowyn nebo Grímy Červivce skvělým obohacením filmu, všichni jsou zastíněni výkonem počítačem vytvořeného Gluma, navíc skvěle namluveného Andy Serkisem. Až doteď byli všichni CGI obyvatelé filmového světa spíše jakýmisi neskutečnými fantomy, na nichž bylo vidět, že nejsou v kontaktu s prostředím, ve kterém je vidíme. Oproti tomu Glum je opravdu jako živý. Je to zmučená, nedůstojná, zsinalá troska vydaná napospas osudu…

Krom toho si Jackson vystřihl pěkný milostný trojúhelník (Aragorn se rozhoduje mezi láskou nesmrtelné elfky Arwen a lidské ženy – Éowyn), spousty odporných skřetů a záběry z helikoptéry na zasněžené vrcholky hor Středozemě (alias Nového Zélandu). Tříhodinový promítací čas se plynule rozpadá v tři celky, bouřlivé bojové scény jsou možná o trochu delší než bylo nezbytně nutné a Legolas je po pravdě řečeno namyšlený blbeček :-), ale jinak ve všech dalších ohledech se Dvě věže stávají důstojným a plnohodnotným pokračováním ságy a splňují všechny své ambice. I když se všechno jen a jen zhoršuje, Pán prstenů se svým druhým pokračováním stává ještě lepším.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=344 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 3:32:31 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------