Anketa na téma klasické a rozšířené verze DVD - malý rozbor situace okolo pozdějšího uvedení rozšířené edice na našem trhu a zároveň otevřený dopis pro Warner Home Video a jejich odpověď (doplněno 6.11.)
Napsal: Genre dne 29.10. 2002, e-mail: adrian_ziska@hotmail.com


Týmto príspevkom sa znova chcem vrátiť k problematike 4DVD verzie PP:SP a sice konkretne k faktu, že distribučná spoločnosť WarnerHomeVideo sa rozhodla (zatiaľ podľa neoficiálnych informácií) túto rozšírenú verziu uviesť v ČR a SR až v lednu (januari) roku 2003. Dôvod tohto odsunutia je podľa predstaviteľov distribučnej spoločnosti Warner vcelku jasný - pretože chcú ešte pred Vianocami predať čo najviac 2 DVD verzie PP:SP. Kedže sa mi tento dôvod odkladu od začiatku javil ako neopodstatnený, tak som sa rozhodol vykonať v Bratislave taký malý prieskum (anketu). Účelom tohto prieskumu (ankety) bolo zistiť aky je korelačny vzťah medzi predajom 2 DVD verzie a 4 DVD verzie PP:SP (inými slovami ako ovplyvní vydanie 4DVD verzie PP:SP v plánovanom termíne 12.11.2002 predajnosť 2DVD verzie). Tejto ankety sa zúčastnili dve skupiny ľudí. Prva skupina pozostávala z mojich kamošov z nášsho miestneho fanklubu Tolkiena (konkrétne to bolo 32 účastníkov). Ta druhá skupina boli opytaní ľudia v jednej nemenovanej predajni s audio a video titulmi (konkretne to bolo 127 návštevníkov). Čiže dokopy sa ankety zúčastnilo 159 ľudí a so mnou rovných 160. Svojich kamošov z fanklubu som sa spýtal nasledujúce otázky:

   1.) Máš kúpenu 2DVD verziu PP:SP?
   2.) Ak sa posunie vydanie 4DVD verzie PP:SP pôjdeš si kúpit 2DVD verziu, aby ti pomohla prekonať to trýznivé a nekončiace čakanie na vydanie 4DVD verzie?
   3.) Hodláš si kúpiť 4DVD priamo v obchode, alebo ju máš objednanú cez nejaký internetový DVD obchod?

No a výsledky sú veľmi zaujímavé a tu uvádzam ich výsledok podľa jednoltivých otázok. Čiže
   1.) 2 DVD verziu má s 33 opýtanych zakúpenú len 1 človek !!!! Ďalších 32 opýtaných vyslovene chce 4 DVD verziu.
   2.) z 32 opýtaných (ten jedinec, ktorý na prvú otázku odpovedal, že 2DVD verziu má kupenú, pochopiteľne na túto druhú otázku neodpovedal) všetci 32 opýtaní povedali, že 2DVD verziu si ZA ŽIADNU CENU KUPOVAŤ NEBUDÚ!!! Jednoznačne čakajú na 4DVD verziu!!!!
   3.) z 33 opýtaných mi rovných 30 ľudí povedalo, že 4 DVD verziu má už dávnejšie objednanú cez internetové obchody (čiže iba 3 opýtaní si ju kúpia priamo fyzicky v nejakej predajni)
Tak toto bolo vyhodnotenie odpovedí 33 členov fanklubu Tolkiena.

Teraz sa zamerám na anketové otázky, ktoré môjj kamarát a ja sme položili obyčajným (rozumej nie fanúšikom) zákazníkom v dvoch Bratislavských predajní z DVD titulmi. Ako som už vyššie spomenul, tak tejto ankety sa zúčastnilo 127 zákazníkov. Každému účastnikovi ankety bol pred položením otázok vysvetlený základný rozdiel medzi 2DVD a 4DVD verziou PP:SP (konkretne: min 2 - násobné vyššia cena 4DVD, 30-min. pridaných scén, oveľa väčšsie a zaujímavejšie množstvo bonusových materiálov). Otázky boli nasledovné:

   1.) Ktorú verziu PP:SP sa chystáte kúpiť? Resp. máte už kúpenú 2DVD verziu alebo nechcete žiadnu verziu PP:SP?
Ak opýtaní na danú otázku odpovedali, že sa nechystajú kúpiť ani jednu verziu, tak ďalšie otázky im už pochopiteľne neboli kladené.
   2.) Ak sa posunie vydanie 4DVD verzie PP:SP pôjdeš si kúpiť 2DVD, aby ti pomohla prekonať to trýznivé a nekončiace čakanie na vydanie 4DVD verzie?
   3.) Hodláš si kúpiť 4DVD priamo v obchode, alebo ju máš objednanú cez nejaký internetový DVD obchod?

Aj v tomto prípade sú výsledky viac ako jednoznačné:

   1.) Zo 127 opýtaných 108 povedalo, že má záujem o DVD PP:SP, zvyšok (19 opýtaných) povedalo, že nemá záujem o tento DVD titul

   2.) Z tých 37 ľudí, ktorí už mali zakúpenú 2DVD verziu, všetci svorne povedali, že o 4DVD verziu nemajú záujem
   3.) z 34 ľudí, ktorí majú záujem o 4DVD verziu (z toho podľa vyššie spomínaného je 32 ľudí, ktorí majú čisto záujem iba o 4 DVD verziu a zvyšok (2 opýtaní) ktorí majú záujem aj o 2DVD aj o 4DVD verziu) 31 opýtaných !!! ľudí odpovedalo, že túto 4 DVD verziu už majú objednanú cez internetové obchody a zvyšok (3 opýtaní) si túto 4 DVD verziu chcú kúpiť fyzicky priamo v obchode.

Takže VÁŽENÍ PREDSTAVITELIA WARNERU aký je VÝSLEDOK ? Veľmi jednoznačný, a síce že na vzorke 160 respondentov sa jasne ukázalo, že nie je žiadna závislosť medzi kúpou resp. predajnosťou 2DVD verzie a 4DVD verzie. INÝMI SLOVAMI, ŽE VYDANIE 4DVD verzie V PLÁNOVANOM DÁTUME 12.11.2002 NIJAKO NEOHROZÍ PREDAJNNOSŤ 2DVD verzie. Je to jasné z toho:

Pevne verím, že predstavitelia spoločnosti Warner si toto prečítajú a pochopia, že ich hlavný dôvod (ktorí ako hlavný označili oni sami), prečo chcú odsunúť predaj 4 DVD verzie z 12.11.2002 na leden (január) 2003, konkrétne že chcú do Vianoc predať čo najviac 2DVD verzie, je úplne neopodstatnený a že výsledok je taký, že odsunom predaja 4DVD verzie vôbec nedosiahnú zvýšenie predaja 2DVD verzie.

Z tohto dôvodu ich vyzývam, aby sa v ČR a SR započal predaj 4 DVD verzie v rovnakom, plánovanom dátume 12.11.2002 tak ako tomu je vo všetkých krajinách regiónu 2 pre DVD (čiže v celej Európe). Ďakujem.

Napsal: Adrien "Genre" Ziska (adrian_ziska@hotmail.com)


… a malý dodatek od Belcarnena

Výsledek této ankety je jistě velice zajímavý, ale lze k němu mít několik připomínek. Warnerům nahrává to, že spousta lidí, kteří si chtějí LOTRa na DVD koupit, vůbec netuší, že se má objevit nějaká rozšířená verze. Do Vánoc si tedy koupí 2 DVD a to jim bude stačit. Do rozšířené verze už asi peníze investovat nebudou (ve většině případů), ale ta je ostatně určena spíše sběratelům a fanouškům, čemuž nasvědčuje mimo jiné i složení bonusů, kterých je pro "obyčejného diváka" naprosto nestravitelné množství (nebýt fanouškem LOTRa, asi těžko budu koukat na film 5x jen kvůli různým komentářům lidí, kteří se na filmu podíleli). Trochu nechápu postoj WHV právě vzhledem k blížícím se Vánocům. Společenstvo bude jistě vítaným dárkem pod stromeček a lidé budou v této době ochotni zakoupit i podstatně dražší rozšířenou edici. A to i v případě, že nejsou přímo fanoušky. Pokud bude mít rodič na seznamu vhodných dárků pro své dítko "DVD Společenstvo Prstenu" a na pultě uvidí "Klasickou edici 2 DVD za 800,-" a "Rozšířenou edici na 4 DVD s 30 minutami navíc a mnoha hodinami ukázek a dalších bonusů za 1500,-", s velkou pravděpodobností se překoná a sáhne do kapsy hlouběji ..

Pochybuji o tom, že WHV bude v jakémkoli LOTR titulu, ať už bude vydán kdykoliv, ztrátové. Spíše naopak. Na 2 DVD edici Společenstva a nyní i na Harry Potterovi si neskutečným způsobem "nahrabe". Proto by z jejich strany možná bylo dobré, kdyby se snažili vyjít fanouškům alespoň trochu vstříc. Jinak to může dopadnout tak, že se prostě a jednoduše ne několik desítek, ale třeba i stovek fanoušků domluví, a 4 DVD edici si načerno přiveze z jiné region 2 země, kde budou i české titulky. A nebo, což je ještě horši varianta, si vystačí s DivX DVD-ripy inkriminovaného filmu. Protože, a za to bych dal ruku do ohně, tenhle film bude kolovat po kolejích Strahov a dalších oblíbených místech jen pár dní po oficiálním uvedení ve světe (nebo ještě dřív).

A proto, vážení pánové a dámy z WHV, přemýšlejte. Nejde jen o to, zda prodáte rozšířené edice o pár stovek kusů méně nebo více. Ale i o to, jak na vás budou fanoušci do budoucna hledět. Rozhodně není ve vašem zájmu, aby byla vaše společnost zafixována jako "ta, co na rozdíl od všech ostatních ve světe kašle na zájmy diváků". Taková image je jen dalším důvodem, proč si nekupovat filmy originálně a vzít zavděk kopií.

Více o "aféře okolo rozšířeného DVD v ČR" se dočtete v následujících článcích a příslušných komentářích:
Odkaz na tento článek s průvodním dopisem jsem zaslal jak lidem z Warner Home Video, tak i na marketing Warner Bros. v ČR, kteří naopak stojí za uváděním filmů v kinech. Pevně věřím, že se co nejdříve dočkáme alespoň nějaké odpovědi ...

Dopis od Warner Bros.:

Vazeny pane Cerovsky, 

pokusim se ve zkratce upresnit situaci okolo vydani 4 diskove verze. Doufam, ze tak predejdu panice zpusobene vydavanim neoverenych informaci viz. navyseni prodeju 2 diskove verze. Posun release je zpusoben pripravou bonusovych materialu a zahlcenim vyroby v predvanocnim obdobi - dvd se duplikuji v Nemecku. 4 diskova verze je objednana a cekame pouze na jeji dodavku z vyrobniho zavodu. Jakmile bude k dispozici, uvedeme ji na trh. Planovany termin je pocatek prosince a zatim se zda byt realny. Jisti si ale budeme, az po dodavce disku do CR. 

S pranim prijemneho vecera 
Martin Kopecký 
Label Manager 
Warner Bros. s.r.o.


Doplněno 31.10. - Rozšířené Společenstvo nebude na VHS
Warner Bros. si zarážejí další hřebíček do rakve. Dnes prosákla (a dle některých zdrojů byla i oficiálně potvrzena) informace, že rozšířené Společenstvo se vůbec neobjeví na videokazetách a od začátku se s tím nepočítalo! To je hodně velká rána pod pás pro všechny, kteří nevlastní DVD přehrávač (ale zároveň dobrý popud proč investovat necelé dva tisíce alespoň do počítačové DVD mechaniky). Uvidíme, co přinese definitivní tisková zpráva ke "kauze" rozšířené Společenstvo. Já osobně jsem čím dál víc znechucen ...

Doplněno 6.1. z DVDBase.cz - LOTR 4DVD již v listopadu ?!? Podle poslední informací ze včerejška od Warner CZ by se vydání 4DVD verze The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Pán Prstenů - Společenstvo prstenu) mělo povést podle mírně posunutého plánu, tj. v hlavních zemích (UK, Německo ...) to je 12. listopadu, v dalších Evropských zemích 25. listopadu. Posun původního termínu ze 6. listopadu je dán velkou složitostí authoringu, zvláště bonus disků, které jsou nabity informacemi. Rozdělení termínu je kvůli pokrytí celého R2 trhu, protože objem lisovaných disků v této edici je několik milionů setů (tj. x4 disky) a to už i v tak velkém závodě, jako je Sonopress.de nějaký den trvá.

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=318 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 23.04.2024 11:28:49 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------