Rozhovor s Viggo `Aragorn` Mortensenem; Postavy z Pána Prstenů jak je neznáte - jen pro starší 18 let!; Minometem proti Helmovu Žlebu; Soundtrack ke Dvěma Věžím 9. prosince; Oddělené stopa pro zvuk a hudbu na rozšířeném DVD nebude?
Napsal: Belcarnen dne 8.10. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Rozhovor s Viggo `Aragorn` Mortensenem
Otázka: Říká se, že jsi během natáčení Pána Prstenů žil jako zálesák, a i díky tomu tolik ztotožnil s rolí Aragorna. Je to pravda?
Odpověď: Ne, tak daleko jsem nezašel. Miluji přírodu a otevřené prostory, ale nežiji v lese, jinak bych nikdy nebyl včas na place. (smích) Na druhou stranu jsem ale několik dní spal v Aragornových šatech, abych jim dodal obnošeného vzhledu. A všude jsem nosil i jeho meč. Jednoho večera mne zastavil policista, když jsem šel ze svého pokoje na scénu. Byl vylekaný, že mne vidí jít po ulici s mečem, a musel jsem mu vysvětlovat, že jdu prostě jen do práce. (smích)

Otázka: Jak bys popsal postavu Aragorna?
Odpověď: Je to největší cestovatel a lovec ve své době. Ze všech postav je to právě on, kdo toho procestoval nejvíce a je nejvíce v kontatu s jinými kulturami, rasami a jazyky. Chápe a respektuje odlišnosti mezi obyvateli Středozemě. Ví, že nejdůležitější běžná věc pro všechny tyto bytosti, je svoboda.

Otázka: Nebyl jsi první volbou Petera Jacksona pro tu roli. Donutilo tě to váhat, než jsi roli Aragorna přijal?
Odpověď: Když Peter Jackson zavolal vysvětlil mi, že herec, se kterým se mělo začít natáčet, to dělat nebude. I když už filmování začalo, nabídl mi tu roli. Opravdu jsem byl velmi nerozhodný, protože jsem nikdy knihy od Tolkiena nečetl a věděl jsem, že nebudu mít žádný čas na přípravu role. Kdybych přijal, musel bych sednou na večerní letadlo na Nový Zéland, abych se mohl zúčastnit natáčení hned další den. Filmování mělo zabrat opravdu značné množství času a já nechtěl být tak dlouhou dobu odloučen od svého čtrnáctiletého syna. Ve zkratce - měl jsem spoustu dobrých důvodů proč nepřijmout. Ale nakonec to byl můj syn, kdo neústupně trval na tom, abych přijal. Miluje Tolkiena a přesvědčil mne. Četl jsem Pána Prstenů v letadla na Nový Zéland a zjistil, že Tolkien se nechal hodně inspirovat severskými (nebo chcete-li keltskými) legendami. A protože jsem z poloviny Dán (nebo Holanďan, jestli tomu dáváte přednost), vyrostl jsem na tomhle druhu mýtů. Takže jsem neměl žádné potíže seznámit se s tím fantastickým vesmírem."

Otázka: Uměl jsi už před natáčením zacházet s mečem?
Odpověď: Ne. Má jediné zkušenost byla z dětství, kdy jsem si hrál s dřevěným mečem a předstíral, že jsem rytíř. Ale trénoval jsem s Bobem Andersonem, pozoruhodným mužem, který učil šerm ty nejslavnější Hollywoodské hvězdy po mnoho let. Díky jeho výcviku jsem dokázal sám zvládnout spoustu akrobatických scén. Obzvláště bitvy byly velmi vyčerpávající. Tři měsíce nočního natáčení v kuse jsem strávil bojováním se skřety a Uruk-Hai. Ale mám rád fyzické scény, takže si nestěžuji.

Otázka: Stejně jako ostatní herci máš vytetovaný elfí symbol. Proč?
Odpověď: Je pravda, že na konci natáčení jsme měli tolik jizev z různých zranění, že bylo potřeba ještě jednu přidat! Byla to cesta, jak poděkovat jeden druhému, a zdůraznit vazby, které se mezi námi vyvinuly během měsíců natáčení.

Otázka:Utrpěl jsi během natáčení hodně zranění?
Odpověď: Podráždil jsem hodně svalů, zlomil si prst a během natáčení bitevní scény si zlomil i jeden z předních zubů. Nechtěl jsem zkazit celý natáčecí den a tak navrhl, že ho můžeme přilepit zpět nějakým pořádným lepidlem, ale režisér to zamítl. (smích) Takže nakonec jsem si během přestávky na oběd skočil k zubaři a za pár hodin už byl zpět na scéně.

Otázka: Krom herce jsi i básníkem a malířem. V jakém věku jsi začal všechny tyto talenty rozvíjet?
Odpověď: Nevím přesně, ale podlé mé matky to bylo kreslení, které mne zaujalo nejdříve. Vyprávěla mi, že kamkoliv jsem šel, vždy to bylo s pastelkou v ruce. Nedávno mi poslala knihu plnou mých kreseb z dětství, kterou náhodou objevila. Nejstarší byla asi ze sedmi let. Vždy jsem rád kreslil a maloval, má díla jsou vystavena v New Yorku. Právě píši třetí sbírku poezie a vystavuji nějaké fotografie v galerii na Manhattanu. [zdroj]


Postavy z Pána Prstenů jak je neznáte - jen pro starší 18 let!
Už několikrát jsem v článcích použil větu, že představivost fanoušků opravdu nezná mezí. Na internetu jsou například i stránky, které obsahují pouze fotomontáže a velmi dobře provedené kresby postav z filmu v pozicích, které ... skoro nejsou vhodné pro oči osob mladších 18 let :o) Obzvláště takový Legolas s Haldirem či Boromir s Aragornem. Inu však se podívejte sami. Do galerie zde na webu to dávat nebudu. Přeci jen mám pocit, že se to sem tak úplně nehodí :o)


Minometem proti Helmovu Žlebu
Zaujala vás exploze jedné ze zdí Helmova Žlebu, kterou bylo možné vidět v poslední ukázce. Pokud se domníváte, že jde o nějaké Sarumanovo kouzlo, s největší pravděpodobností se pletete. Podle všeho (mimo jiné i knihy) byl výbuch způsoben náloží, kterou si přineslo speciální skřetí obléhací komando. "Pekelný vynález z Orthanku" či "třaskavý oheň", jak je napsáno v knize, vypadá takto:


Detail

Spodní detail "minometu" není zrovna nová fotografie, ale až díky hornímu obrázku od Games Workshopu je jasné, o co že se jedná. Efekt ve filmu pak můžete vidět na následujících obrázcích ...


Soundtrack ke Dvěma Věžím 9. prosince
Později, než tomu bylo u Společenstva, ale i tak dříve než film. Soundtrack ke Dvěma Věžím se objeví na trhu oficiálně 9. prosince. Zakoupit jej jako vánoční dárek tedy půjde :o) Již brzy snad bude k dispozici seznam všech skladeb, takže (stejně jako u Společenstva) získáme hrubý přehled o tom, jak se bude ubírat děj filmu (prolínat linie Froda a Sama s putováním Aragorna atp.). [zdroj]


Oddělené stopa pro zvuk a hudbu na rozšířeném DVD nebude ?
Možná jste si v technických specifikacích pro rozšířené DVD se Společenstvem všimli toho, že má obsahovat odděleně stopy se zvukem a s hudbou. Podle posledních (neoficiálních) informací od pracovníka z New Line (kontrola kvality) tomu tak nebude. Na DVD údajně najdeme jen klasicky mix obojího. [zdroj]



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=307 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 0:45:29 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------