Sraz webu a jak také může vypadat promítání Společenstva Prstenu; Šetřič obrazovky pro váš počítač; Jak bude vlastně vypadat Stromovous?; Dvě Věže už v říjnu ...
Napsal: Belcarnen dne 2.9. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Sraz webu a jak také může vypadat promítání Společenstva Prstenu
Tak nám skončil dalších z větších srazů – Rubánoce. Konal se tento víkend v Újezdě nad Lesy a byl príma. Povídalo se, popíjelo, konal malý Larpík v přilehlém lese (jehož jasným vítězem byla mračna komárů). Celkem se nás tentokrát sešlo 17 a sraz byl tak trochu také rozloučením s Thingolem, který nám na rok odlétá za moře.

Pro některé pak sraz pokračoval ještě v Praze, kde jsme navštívili (nečekaně) Společenstvo Prstenu v jedné kinokavárně na Václavském náměstí. O zážitek z tohoto promítání se prostě musím podělit, protože dalo tomuto snímku naprosto nový rozměr. Na Společenstvo jsem vždy chodil jen do dobrých kin, většinou multiplexů, protože si potrpím na kvalitní zvuk a obraz. A také, když už mám sedět v kině tři hodiny, uvítám pohodlné sedačky a prostor pro nohy. U malých kin si holt komfort velkého plátna a kvalitního posezení člověk musí většinou odpustit, s tím jsem počítal. Ovšem o to tolik nešlo. Samotné promítání začalo bez upoutávek na jiné filmy přímo logem New Line Cinema a „I amar prestar aen“ úvodem, během kterého se v kině teprve pořádně zhasínalo a taková dobrá polovička lidí právě přicházela a usazovala se. Inu príma, dojem ze začátku filmu je pryč. Marně jsem doufal, že je to poslední problém. Kvůli nějaké technické chybě se v pravidelných intervalech přidával k původnímu zvuku filmu ještě jeden, jakési podivné chrochtání. V tichých pasážích filmu bylo na odstřel promítače. Při scéně, ve které můra přilétá za Gandalfem na Orthank, se zvuk dokonale napasoval na její let a můra zněla jak poháněna poměrně výkonným motorem.

Už tohle by stačilo minimálně na omluvu vedení kina po skončení filmu. Ta se ovšem nekonala a problémy, o kterých jsem zatím psal, jsou pouze první částí. V jednu chvíli došlo k další exotické úpravě zvuku a hlasy postav náhle zněly jak vytvořené počítačem. Aragornovo „Ride hard“ znějící jak kombinace hlasů oblíbených robotů ze Star Wars (hlavně R2-D2) vyvolalo u fanoušku nefalšovaný záchvat smíchu. Ovšem problém nebyl jen se zvukem. Promítač chybně spojil jednotlivé kotouče se snímkem a tak například Větrov přešel ze scény s předáváním mečů přímo doprostřed té, ve které Frodo hasí oheň a nadává ostatním hobitům. Společenstvo má poněkud rychlejší střih, ale tohle bylo opravdu drsné.

Ještě nemáte dost? V jednu chvíli úplně vypadl obraz i zvuk a v sále se rozsvítilo. Chybka trvala asi minutu. Pak světlo opět pohaslo a zhruba na deset vteřin film pokračoval. Následoval tentokrát pětiminutový výpadek, při kterém spousta lidí z kina odešla a částu už nevrátila. Ovšem velké množství uprchnuvších mělo na návrat dost sil. A přineslo si křupky, brambůrky a další „hlučné“ poživatiny v nechutně praskajících sáčcích. Asi v domnění, že víc už dojem z filmu zkazit nejde, ničila zážitek z poslední hodiny filmu neustálým šustěním. Prostě paráda. Při závěrečných titulcích jsem si skoro oddychl. Seděl v sále, nevěřícně kroutil hlavou a čekal, zda se někdo přijde omluvit. Nestalo se tak a jako perličku na závěr promítač film vypnul uprostřed skladby May it be.

Čekal jsem, že místo neosobního prostředí velikých kin si jednou Společenstvo užiji v malé kinokavárně obklopen fanoušky a lidmi z webu. A také jsem si chtěl trochu spravit chuť po shlédnutí dabované verze. To, co jsem v nejmenovaném kině zažil, bych nikomu nepřál. Příště, až se budu chystat na některý ze svých oblíbených filmů, nebudu váhat ani minutu. Raději být obklopen coca-colou a popcornem v multiplexu, než nějaký podobný zážitek. A mimo to – v jednom z multiplexů se omlouvali jednotlivě každému odcházejícímu návštěvníkovi za to, že asi dvě minuty byl obraz posunut kus k jedné straně (odhadem tak desetina celé plochy) a „možná jim tak zkazil zážitek ze snímku“. 


Šetřič obrazovky pro váš počítač
Andeliniel pro vás vytvořila zajímavý šetřič obrazovky (viz. ukázky z obrazovek níže). Na vlastní nebezpečí :o) si jej můžete stáhnout zde:
- http://andeliniel.webz.cz/setric/lotrnej.exe
- http://andeliniel2.freehosting.cz/download/lotrnej.exe
Pokud máte nějaké problémy s instalací či chodem programu, obracejte si přímo na jeho autorku (e-mail andeliniel@seznam.cz)
Oficiální šetřice od New Line Cinema najdete ke stažení ZDE.


Jak bude vlastně vypadat Stromovous?
Tak to je jedno z největších tajemství Petera Jacksona a jeho týmu. Přesto se v posledních dnech objevilo několik náznaků, jak budou enti (a potažmo i Stromovous) ztvárněni. Prvním záběrem bylo "mrkající oko" v ukázce a později se objevila i fotografie figurky enta (Stromovouse) se Smíškem a Pipinem. 

Co ještě o Stromovousovi víme? Určitě to, že hlas mu propůjčil John-Rhys Davies, který jinak hraje Gimliho. Již dříve také prosákl tento text:

Stromovous byl vytvořen jako kombinace spousty motory poháněného kovu a počítačových efektů. "Bude prostě neuvěřitelný," říká Billy "Pippin" Boyd. "Někdo říkal, že to byl největší "robot" vůbec. Zvedl nás do výšky 30 stop a byla to fakt obtíž dostat se zase dolů. Smíšek a já jsme nemohli dolů ani na čaj. Prostě poslali nahoru šálek a nějaké oplatky. A o 20 minut později se každý mohl plahočit zpátky." Billy se směje. "Hele! První vtip ze Dvou Věží!" 

Dvě Věže už v říjnu ...
Ano, je tomu skutečně tak. Dvě Věže můžete vidět už 25. října, tedy skoro dva měsíce před premiérou. Bohužel se nejedná o film, ale podle dostupných fotografií asi dost ujetou divadelní hru. Ovation Theatre Company v Cinccinati se rozhodla nacvičit druhou část Pána Prstenů po svém. Nejlepší obrázek si asi uděláte z fotografií níže. Je na nich Gandalf s Frodem a Samem (ve Dvou Věžích?) a detail Gandalfa.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=279 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 25.04.2024 16:16:39 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------