Zasloužila si čistá duše Oscara za nejlepší film?; Boromir bude i v dalších dílech; TOP 10 tržeb filmů v historii; Jak také může vypadat recenze na Společenstvo
Napsal: Belcarnen dne 7.4. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


Zasloužila si čistá duše Oscara za nejlepší film ?

Ano. Je třeba něco dodávat? No raději ano, jinak mne zbijete :o)
Konečně jsem si zašel na Čistou duši do kina. Po pravdě mne hlavně zajímalo, jaký film byl nejtvrdším soupeřem Společenstva Prstenu v Oscarovém klání a nakonec získal i cenu za nejlepší režii (Ron Howard) a nejlepší film. A LOTR utřel. Dnes už mohu s čistým svědomím prohlásit - Akademie rozhodla správně.  Čistá duše je fantastický film. Příběh, herecké výkony, zpracování, hudba ... to vše je vrchovatou měrou výborné a skvěle sladěno. Russell Crowe by si býval za hlavní roli zasloužil Oscara, na rozdíl od loňského roku, kdy ji po právu měl získat Tom Hanks za Trosečníka a ne on za Gladiátora.
Nenávidím matematiku, ale při scéně, kdy hlavní hrdina vyběhne z hospody a za úžasné Hornerovy hudby začne počítat, mi běhal mráz po zádech. Nejsem ten pravý na recenzování snímku tohoto typu a hlavně se mi nějak nedaří to vše nějak shrnout. Ne u tohoto filmu. Asi se musí vidět, aby člověk uznal jeho kvality. Upoutávky, doporučení .. ty vám nic neřeknou. Prvních pár minut vás přesvědčí. Sice vám asi neutkví v paměti spousty anglických replik jako tomu je u Společenstva, ale to nic neznamená. Po shlédnutí tohoto snímku nebudete mít rozporuplné pocity. Nepřijdou vám na mysl drobné nedostatky. Buď tam žádné nejsou, nebo je fascinace tím vším přebije. 
Pokud tedy nevíte jaký film v kinech navštívit, toto je více než dobrá volba. A místa v kině budou, nebojte. Z nepochopitelných důvodů byl včera sál zaplněn snad ze čtvrtiny. A nezoufejte nad tím, že Společenstvo Oscara nedostalo. Počkejme si na všechny tři díly. Celá trilogie bude (doufejme) fenomenálním kouskem filmového umění, které si sošku za nejlepší film (řekněme tedy pro Návrat Krále) odnese.

Boromir bude i v dalších dílech !

Dobrá zpráva pro všechny fanoušky herce Seana Beana (Boromira). Právě totiž cestuje na Nový Zéland, aby zde dotáčel několik scén pro Dvě Věže a Návrat krále. Boromira tedy uvidíme i v dalších dílech. S největší pravděpodobností se bude jednat o vzpomínky Faramira a Denethora.

TOP 10 tržeb filmů v historii
Tržby jsou uváděny v milionech dolarů a jde o součet tržeb v USA a "zbytku světa". Pán Prstenů se úspěšně probojoval na páté místo. Teď mu asi trochu pomůže nové uvedení do kin s upoutávkou na Dvě Věže. A hlavně - o vánocích s největší pravděpodobností půjde do kin znovu, aby si jej lidé před druhým dílem trochu oživili. No a přiznejme si, kdo nepůjde znovu ?

Pořadí

Název

Studio

Tržby

Rok

1

Titanic

Fox

$1,835.4

1997

2

Harry Potter

Warner Bros

$954.1

2001

3

Hvězdné Války - Epizoda I

Fox

$925.6

1999

4

Jurský Park

Universal

$920.1

1993

5

Pán Prstenů - Společenstvo Prstenu

New Line

$815.4

2001

6

Den Nezávislosti

Fox

$813.2

1996

7

Hvězdné Války

Fox

$798.0

1977

8

Lví Král

Disney

$771.9

1994

9

E.T. Mimozemšťan

Universal

$735.9

1982

10

Forrest Gump

Paramount

$679.7

1994

 

Jak také může vypadat recenze na Společenstvo

Díky (v)Eru máme překlad recenze na Společenstvo Prstenu z webu Something Awful. Jde o autentický text, jak také může recenze vypadat. (v)Eru ji úmyslně přeložila včetně gramatických chyb a nespisovných výrazů, které se v originále vyskytují. Takže příjemnou zábavu, opravdu to stojí za to.

Shrnutí: Skupina hrdinů se pustí do magickýho úkolu vrátit prsten do ohňů Hory Osudu a zničit ho. Během jejich cesty jsou opakovaně napadaný silama, který se snažej prsten získat a zneužít ho.
Režie: Peter Jackson, 2001
Klady: přenese vás do magickýho světa Mordoru a představí vám skvělý postavy, který se vám dostanou pod kůži a dlouho tam zůstanou. Film má taky úžasný zvukový efekty, který dost závisej na počtu repráků ve zdi kina, nejlepší je 8.
Zápory: Spousta faktickejch chyb a úmyslnejch opominutí od scénáristů dělá film zmatenej pro každýho, kdo nečet knihu. Taky jsou tam ňáký problémy s návazností děje a ten typ z Matrixu mě tam mátl a způsobil, že jsem si myslel, že každou chvilku začnou lítat kulky.

Film je první částí nový trilogie režiséra Petera Jacksona na motivy stejnojmenný knihy napsaný JRR Tolkienem, kterej psal fantasy romány na přelomu století. Film natočenej v prostředí Nového Zélandu působí jak z jinýho světa a přenese vás do fantastickýho Mordoru, jak si ho přestavoval Tolkien a jak ho zrealizoval Jackson. Film začíná v hobitim městě, kam bílej čaroděj Gandalf přiváží kouzelný ohňostroje na hobití oslavu. Tam se setkává se zákeřným hobitem Bilbo Pytlíkem, kterýho prsten zkazil. Gandalf Bilbovi prsten vezme a ten to rychle zjistí, ale ukáže se, že se blíží armáda skřetů, který chtěj prsten získat.
V tom okamžiku začíná akce. Bilbův syn Frodo se musí s Gandalfem vydat na cestu do elfskýho města, kde jim elfové pomůžou rozhodnout, jak zmáknout skřety. Je to fantastická cesta přes lesy, kde se setkávaj s Močálovýma přízrakama, který jezděj na koni a sloužej černýmu čarodějovi Sarumonovi. Podaří se jim uniknout Močálovym přízrakům s pomocí krásný princezny Arwen (Liv Tyler), která je přemůže svým kouzelnym mečem. Bojový scény v týhle části jsou hodně napínavý a mladýho Froda navíc otrávěj skřeti, a ten se vydává se na trýznivou cestu do elfskýho města. Tam potkávaj toho chlápka z Matrixu, kterej hraje Pána Elronda, elfskýho čaroděje, kterej uzdraví Froda magickou silou. Shromáždí se rada starších elfů s Gandalfem a je pozvanejch ještě několik dalších typů. Gandalf přeruší toho z Matrixu a řiká, že musej ten prsten zničit, což by bylo v pohodě, ale oni ho musí donést až k Hoře Osudu, což je na druhý straně Mordoru. Maj ho hodit do hory a láva ho rozpustí. Co je ale pěkně nedomakaný je, že nevysvětlej, jak bude prsten zničenej, a proč ho chtěj skřeti, jen řeknou, že když ho hoděj do hory, tak ho zničej. Pamatuju si, že v knize jsou tři kapitoly věnovaný tomu, jak byl prsten vykovanej a jak může bejt zničenej v ohních hory, a ve filmu? Ani ň. Já třeba vim o co jde, ale někdo, kdo viděl film a nečet knihu, musí bejt pekelně zmatenej.
Potom, co se Frodo s kamarádama vydaj na cestu (jako Společenstvo prstenu), Gandalf se sřetne s černym čarodějem Sarumonem v jeho čarodějnický pevnosti. Tam je fakt drsná bitka a Gandalf skoro umře. Nakonec je zachráněnej obrovskou můrou, kterou kouzlama donutí, aby plnila jeho rozkazy. V knize vysvětlujou všechno okolo tý můry, ale ve filmu ze vynoří zničeho nic a nikdo neví, proč mu pomáhá zrovna obrovská můra. Gandalf se k nim vrací, aby jim pomoh dostat se do trpasličího města a následuje několik bojů se smečkou krvežíznivejch skřetů. Nakonec jsou skřeti poražený, ale objeví se větší hrozba v podobě Balroga, velkýho ohnivýho démona připomínajícího Diabla z Diabla I. Gandalf se obětuje a bojuje s Balrogem takže ostatní můžou utíct, je to fakt machr! Ale Sarumon ještě není mimo hru a chce prsten, aby moh vládnout celýmu Mordoru, a vypustí na Společenstvo bojovníky Uruk-Hai. Uruk-Hai jsou něco na způsob Jeana Clauda Van Damma v Univerzálním vojákovi, jsou to skřetí supervojáci a totální hnusové. Vlastně vypadaj dost jako predátor z filmu "Predátor". Zabijou jednoho ze Společenstva (neřeknu koho) a pak jsou poražený.
Tak film končí. To je fakt velký zklamání, protože vůbec nekončí jako kniha. V knize se Gandalf vrátí ze smrti a porazí Sarumona, a ve filmu je to podle mě docela o ničem. Je dobrý se na něj kouknout, ale potřeboval by trochu ujasnit některý fakta, aby dával trochu víc smysl lidem, co nečetli knížku.

Zápletka: 1
Herci: 7
Speciální efekty: 9
Režie: 1
Hudba / zvuk: 10
Celkem: 28

Každá kategorie v bodovacím systému může dostat maximum 10 bodů, celkový počet je maximálně 50 bodů.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=186 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 20.04.2024 16:20:57 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------