Trnka mohl točit Hobita; Strategie vydávání DVD Společenstvo Prstenu
Napsal: Belcarnen dne 5.4. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


Trnka mohl točit Hobita ...
Napsala Marta Švagrová, celý článek najdete na webu Lidovky.cz

Více než třicet let visely návrhy na zamýšlený film podle Tolkiena v jedné pražské filmařské rodině jako vzácná památka na Jiřího Trnku. Nyní je deset ilustrací poprvé zveřejněno na výstavě v Galerii v Lazarské v Praze.

Kdyby Trnka v roce 1969 nezemřel, mohl být prvním, kdo vytvořil film na hobitovské téma. Moc k jeho realizaci nescházelo: ˝Dělali jsme s mužem pro amerického producenta Williama L. Snydera, který získal na Hobita práva a chtěl ho realizovat pro firmu Rembrandt. Oslovili jsme Jiřího Trnku jako skvělého výtvarníka,˝ vzpomíná Zdenka Deitchová, ředitelka Studia animovaného filmu. Spolupráci s Trnkou začínala jako elévka hned po výtvarné škole, postupně se stala jeho stálou spolupracovnicí ve studiu Bratři v triku.

˝Snyder si koupil Císařova slavíka a pak všechny Trnkovy filmy, miloval je, a proto s naší volbou výtvarníka nadšeně souhlasil,˝ říká Zdenka Deitchová.

Režisérem filmu Hobit měl být Američan Gene Deitch, který v Praze už od konce 50. let natáčel v zakázce animované filmy pro americký trh, za jeden z nich - Munro z roku 1960 dokonce získal Oscara. O tom, že by měl Jiří Trnka možnost Tolkiena sám číst, lze pochybovat, v češtině v té době pochopitelně nevyšel.

˝Seděli s Deitchem mnoho večerů a on Trnkovi vyprávěl obsah knížky a svůj záměr, jak příběh zhustit,˝ vzpomíná paní Deitchová.

Jiří Trnka se do práce pustil s vervou sobě vlastní, navrhl deset základních figur, jež nezapřou pohádkovost a fantazii, jimiž Trnka obdařil všechny své práce. Byl to jen začátek, chyběly však peníze, a než se mohlo pokračovat, Jiří Trnka - teprve sedmapadesátiletý zemřel.

Takto vypadal jeho návrh Draka Šmaka:


Strategie vydávání DVD Společenstvo Prstenu
Článek přeložil Jiří Hybš, díky moc !

Společnost New Line Home Entertainment se rozhodla vydat tři DVD sady filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu. 6. srpna bude nejprve na trh uvedena verze, která byla promítána v kinech, ta bude na dvou discích. 12. listopadu pak bude k dostání rozšířená verze, ve které bude navíc 30 minut před tím nezveřejněných záběrů. V tomto případě půjde o čtyři disky, na prvních dvou bude samotný film, ostatní dva budou obsahovat další funkce.  Nakonec vyjde DVD sada ve speciálním obalu pro sběratele, ta bude obsahovat celou rozšířenou verzi na čtyřech discích, plus speciální vydání dokumentu Pán prstenů od National Geographic. Tento dokument bude rovněž obsahovat speciální funkce.

Matt LaSorsa, víceprezident marketingového oddělení společnosti New Line Home Entertainment, si našel pár minut, aby zodpověděl moje otázky týkající se strategie tohoto postupného vydávání filmu Pán prstenů  na DVD.

Na základě čeho jste se rozhodli, že strategie postupného vydávání bude pro DVD Pána prstenů nejvhodnější? 

To je zajímavá otázka. Strategie byla daná předem, a to technickými možnostmi. Verze pro listopadový DVD set je komplikovaná a její příprava nám zabere mnoho času. První sadu naopak budeme schopni vydat už v srpnu, takže je tato strategie přirozená.    Jsme však přesvědčeni, že je to strategie správná a použili bychom ji, i kdybychom nebyli limitováni technickými možnostmi, protože obě vydání se zřetelně liší.  Oba filmy jsou odlišné, také očekávané ohlasy jsou různé, takže jsme přesvědčeni, že načasovat vydání obou verzí tímto způsobem je dobře zvolenou strategií.

 V čem se rozšířená verze filmu liší? 

Myslím, že verze, která byla promítána v kinech, je moc zaměřená na Froda. Frodo se vyskytuje téměř v každé scéně, ostatní postavy hrají pouze pomocnou roli na jeho pouti. Rozšířená verze naopak umožní divákovi sledovat vývoj i dalších postav.  Vezměme si například Aragorna. Bude moci více zkoumat jeho samotného, kým je, odkud pochází, a proč je právě tam kde je. Také scéna, ve které Galadriel rozdává své dary, bude doplněna oproti té, ve které byl pouze dar pro Froda.  Pro verzi v kinech ani nemělo smysl tuto scénu rozšiřovat, protože to, co se odvíjí od ostatních darů bude k vidění ve druhém a třetím pokračování. Pro skutečného fanouška tohoto filmu, který navíc zná dobře knižní předlohu, však mohlo být vynechání ostatních darů zklamáním. Takový člověk si přijde na své v rozšířené verzi.   Ten, kdo knihu doopravdy zná však pochopí, proč nejsou tyto části děje pohromadě.

Znamená to, že abychom pochopili druhý a třetí díl budeme muset vidět rozšířenou verzi? 

Rozšířená verze bude skvělým pomocníkem při čekání na Dvě věže, ale Peter si je samozřejmě dobře vědom, že spousta lidí ji neuvidí a přesto půjdou na ostatní dva díly. Takže si jsem jistý, že tyto zmiňované dějové části nějak do dalších dílů zahrne. Nevím sice přesně jak to nakonec provede, ale ti kdo rozšířenou verzi neuvidí rozhodně nebudou mít pocit, že jsou o něco ochuzeni. 

Plánujete vydání rozšířených verzí i pro další dva díly Pána prstenů? 

No, to ještě uvidíme. Bude to hodně záležet na délce verzí pro biografy, na umístění na žebříčcích popularity a na samotném obsahu děje. Ještě je příliš brzy na nějaká rozhodnutí. Musíme si počkat a uvidíme.

Proč musíme na DVD se standartní verzí čekat až do srpna? 

Verze, která byla promítána v kinech, by teoreticky mohla být venku dříve, ale připravujeme pár bonusových funkcí, na kterých se stále ještě pracuje a které jsou těsně před dokončením.  Dalším důvodem je fakt, že červen a červenec nejsou příliš vhodné pro uvádění nových filmů, protože je spousta lidí na dovolených.  Dospěli jsme k názoru, že marketingově nejlepší měsíc bude srpen, a to ptoto že se bude blížit návrat do škol. 

Proč si většinu bonusového materiálu schováváte až na listopadové vydání? 

No protože se stále vyrábí – natáčí, stříhá a dává dohromady. V žádném případě nebude hotový do dvou nebo tří měsíců.   Když se podíváte blíže na proces výroby čtyřdiskové DVD sady, na to, co vše se musí udělat - dodržet stopáž, provést mastering, rozmnožit finální verzi a tak dále, musí vám být jasné, že dříve se to prostě stihnout nedá.

Bude na tomto DVD funkce ukázující proces výroby rozšířené verze filmu? 

Spousta funkcí je stále ve vývoji, takže je příliš brzy na konkrétnější odpověď. Nerad bych sliboval něco, co pak nebude fungovat nebo nebude dokončeno před vydáním. Do 7. června však bude mít celý svět příležitost dovědět úplně všechno, co připravujeme. 

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=185 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 25.04.2024 12:08:18 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------