Orlando Bloom a Richard Taylor o Dvou Věžích; Útržky z Lord Of The Rings párty; Co přinesla upoutávka na Dvě Věže; Popis obsahu ukázky
Napsal: Belcarnen dne 4.4. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


Orlando Bloom a Richard Taylor o Dvou Věžích
Pro Orlanda byla největších výzvou závěrečná bitva o Helmův Žleb, která se celá odehrávala za deště. "Když je zataženo a prší, jen to zesílí napětí," řekl Bloom v rozhovoru. "Natáčení znamenalo devět týdnů nočních záběrů, což téměř zlomilo většinu z nás. Bylo to fyzicky velice náročné. Natáčelo se v lomu, takže už jen křivolaký povrch byl problém - a bylo to v noci."

Richard Taylor, který získal Oscara za make-up a vizuální efekty ve Společenstvu, v rozhovorou řekl, že potvory v druhém a třetím dílu odrážejí metaforický vývoj filmu. "Velmi tvrdě jsme se snažili vytvořit obdobnou cestu, ze zemědělské Anglie až po průmyslouvou revulucí zasaženou Anglii severní. Skrze tyto přechody je svět obýván různorodými potvorami. Od humanoidního jeskynního trolla až po obludu v jezeře. A čím dál do druhého filmu se dostáváme tím to bude lepší. Műmak (Olifant) je vůbec tím největším, co jsme kdy udělali. Masivní struktura zabrala čtrnáct a půl metru čtverečného a dostat jej na místo natáčení si vyžádalo neskutečnou operaci. Však uvidíte jak to dopadlo v druhém díle. Tvorové se stávají čím dál víc ohromující a propracované do nejmenších podrobností." Dvě Věže přijdou do kin 18. prosince 2002 (v USA, u nás 16. ledna 2003).

Útržky z Lord Of The Rings párty
Tuto akci pořádala samotná New Line Cinema chvilku po Oscarech a šlo vlastně o kombinaci "večírku" a tiskové konference. Večírková část se pak odehrávala v napodobenině Hobitína. Právě z této akce pocházejí již dříve uveřejněné informace o DVD. Každopádně v reportu z této akce mne něco málo zaujalo a tímto vám překlad předkládám ...

... na netu hromady fanoušků lamentovali nad výsledky Oscarů, ale tady se nic takového nedělo. Distributoři videa, recenzenti, maloobchodní prodejci a spousta dalších smíchaná dohromady, všichni mluvící o Pánu Prstenů, všichni se probírající detaily. A jak tak povídali, neslyšel jsem je mluvit o počtech návštěvníků, tržbách, získaných Oscarech či jiných číslech. Mluvili o postavách, o oblíbených scénách, v co doufají že teprve uvidí. Nebyl tam žádný typický věk, pohlaví, barva pleti .. žádná převládající většina. Ten nejrůznorodější dav jaký si dokážete představit. A ze všech sálalo obrovské nadšení pro film, všichni mluvili jako nefalšovaní fanoušci ...

... víte že Peter Jackson už měl dříve točit pro New Line Cinema? A co víc, mělo jít o pokračování Noční můry v Elm Street! Nejspíš má i zpracovaný scénář. Docela rád bych si to přečetl ...

Co přinesla upoutávka na Dvě Věže ?
Nejprve si na rovinu přiznejme, že ta ukázka je skvělá! :o) Splnila naprosto mé očekávání. Lepší už by to mohlo být snad jedině vidět ji v kině. Každopádně celé víc než tři minuty fantastických záběrů odhalily několik zajímavostí: Popis obsahu ukázky
Díky Jiřímu Hybšovi máme překlad druhého článku o ukázce, který vyšel ještě před jejím uvedením do kin. Trošku později, ale přeci. Sice je možné ukázku si stáhnout a prohlédnout, ale přesto jsem se text rozhodl uveřejnit. Má své velké kouzlo. Některé stahovat váhající může přesvědčit a na modemu stahujícím zase může jeho čtení ukrátit to nesnesitelné čekání při sledování nabíhajících procent ...
Ukázku pro stažení najdete zde

Ta zvláštní shoda mezi Moriartym a mnou… Rozděleni spoustou mil, zrádným terénem, a přesto vidíme a prožíváme stejné věci ve stejnou dobu. Také já jsem se zrovna chystal do postele. Vlastně jsem v ní už byl. Zdálo se mi o jednom nejmenovaném černobílém filmu s Beatem Takeshim, který jsem ve snu sledoval na Tarantinově festivalu. Na začátku toho filmu nebyl žádný titulek, nic. Nikdy před tím jsem ten film neviděl, ale snažil jsem se pochopit, o co tam jde. Neměl titulky, ale já jsem tomu jazyku rozuměl, přestože to nebyla angličtina. Beat popíjel saké z malé misky, když náhle paprsek bílého oslnivého světla pronikl ve spánku mými zavřenými víčky a ukončil můj sen. Probudil jsem se ve svém pokoji a spatřil Gandalfa, jak mi sedí na hrudníku a pochutnává si na čokoládové tyčince. Kousíčky čokolády mu padaly do bílého vousu… kratšího… a lépe pěstěného než dříve. Bylo to divné, vůbec jsem necítil jeho váhu, vážil snad stejně jako jeho figurka z hračkárny.
"Pane Knowlesi, cítím, že vás to promítání ve snu nijak moc nezaujalo, rád vám ukáži něco lepšího."
Po těchto slovech se stěna naproti mé postele proměňuje ve filmové plátno a objevuje se nápis "Uvidíte o vánocích ve Dvou Věžích."
Spatřujeme sponu, ztracenou v nezměrné vlnící se tundře, a gondorskou rukavici zvedající ji ze země. Jak se kamera postupně vzdaluje, zabírá majitele rukavice - není to nikdo jiný než Aragorn. V jeho tváři se zračí smutek, když nachází stopu po Smíškovi a Pipinovi.
Rychlý záběr na běžící skřety… Kamera se přibližuje ze zadu, pokračuje seshora přes ně, ale hobiti nejsou nikde vidět.
Následuje dlouhý záběr na Legolase a Aragorna, jak běží po skalní plošině. Gimli jim nestačí a je daleko za nimi. Záběr odhaluje velkolepý pohled na Středozemi. V dalším záběru, který je již brán z malého úhlu, je vidíme běžet na pozadí západu slunce, obloha vypadá jako by vypadla z obrazu Maxfielda Parrishe… Jak se pohybují na pozadí zapadajícího slunce, záběr vytváří optické záblesky… Nádhera.
Potom vidíme Smíška a Pipina, kteří něco hledají na zemi… A hned na to Frodo a Sam… Skalnatým terénem sestupují do Mordoru. V dalším záběru je vidíme přicházet blíž.
Dále spatřujeme, jak Legolas, Aragorn a Gimli přicházejí na paseku… Cítí něčí přítomnost… detail na Legolasovy sytě modré oči s doširoka rozevřenou duhovkou, detail Na Aragorna vytahujícího meč. Gimli si připravuje sekeru… Pomalu prohledávají okolí, když se náhle objevuje střih na muže v bílém rouchu, z jehož okolí vychází oslepující světelná záře. Záře pomalu pohasíná, kamera se pohybuje směrem k muži, a my v něm poznáváme Gandalfa Bílého. Mladšího, ne tak sešlého. Jeho vlasy prozrazují, že jejich majitel už není pouhý "potulný čaroděj", stal se kouzelníkem… Jsou důkazem jeho velké moci. Eowyn běžící po schodech směrem k nám, Arwen s kapucí se dívá směrem k nám, mlžný opar vanoucí kolem Faramira, když se otáčí za nečím, co k němu přichází… s toulcem šípů na jeho zádech.
Záběr na Eowyn v Edorasu, vzdalující se kamera odhaluje samotu Edorasu, jehož praporce se třepotají ve větru.
Záběr se plynule prolne s pohledem na Grímu Červivce plížícího se zpoza rohu… černé mastné neudržované vlasy a zčernalé rty… neduživec…
Záběr na Eowyn, krásnou a smutnou, se slzami v jejich očích, které každou chvíli skanou. Ve tváři se však objevuje nával emocí. Oči se pokoušejí uzřít to, co zatím jen tuší… Náhle vidí něco, co jí přináší útěchu.
Následuje záběr, který začíná pohledem na srpek měsíce plujícího oblačnou oblohou a osvětlujícího své okolí tajemnou stříbrnou září, poté se kamera stáčí k zemi a zabírá skřeta stojícího na stráži u tábořiště. Scéna, která bere dech.
Další záběr je na Aragorna a Gandalfa, pohroužené do rozhovoru. "Stín na Východě dostává tvar. Mezi Dvěma Věžemi… Orthankem a Barad Dur… nyní existuje spojenectví." Dialog se odehrává na pozadí Orthanku, černé věže, stojící o samotě, a Barad Dur. Záběr se přibližuje a zabírá řady skřetů s pochodněmi v rukou, jak pochodují po rozpukaných pláních Mordoru do hlavní věže. Naskakuje mi husí kůže.
Další záběr na Froda a prsten v jeho ruce… "Prsten…" detail na zmoženého Froda, který se sklopenýma očima říká: "…je těžší a těžší." V dalším záběru se Frodo a Sam brodí hrozným močálem, zatímco slyšíme Galadrielin hlas: "Frodovi nemůžeme nijak pomoci…"
Střih na sedící Galadriel, která pokračuje: "ta výprava si vyžádá jeho život." Po vyřčení posledního slova následuje střih na Arwen, jak leží v černých šatech s pruhy rudé hedvábné látky na rukávech… unavená, s rukama nataženýma od těla, vypadá to jakoby ze šatů vytékala krev.
Záblesk Sauronova ohnivého Oka, potom záběr na Aragorna a Gandalfa, jak říká: "Sauron ještě není tak mocný, má velký strach." Střih na postavu zahalenou v plášti (Arwen?) přistupující k úlomkům Narsilu v Roklince… "On se tě bojí, Aragorne, má strach z toho, čím se můžeš stát." Střih na Aragorna, který stojí se svými muži na cimbuří Helmova žlebu a vytahuje meč z pochvy…
Následuje záběr na Sarumana v Orthanku: "Tak Gandalf Šedý si myslí, že našel ztraceného krále Gondoru." Střih na Aragorna kterak prochází ohromnými dvěřmi do Theodenova trůnního sálu v Edorasu. Střih na Theodena rozmlouvajícího se svým vojákem, jenž ho informuje o dalším vpádu, záběr na Sarumana: "ale na tom už nezáleží, svět lidí padne."
Střih na moře skřetů, kteří vypalují a plení Edoras nebo nějaké jiné místo… ze záběru to není patrné. Lidé v panice a hrůze zmateně pobíhají, skřeti vraždí. Plameny pohlcují celou obrazovku.
V dalším záběru Theoden praví: "Kde je ten kůň a jezdec, kde je ten roh který dul, jsou pryč, tak jako odchází déšť v kopcích, dny na západě jsou prokleté… tam za kopci… se zvětšuje stín…"
Následuje záběr na Theodena oblékajícího se v zbroj, skřety, z jejichž brnění stoupá pára, když pochodují v dešti - zpět na Theodena, na skřety, poté dlouhý záběr na Theodena, Legolase a Aragorna, hledící vstříc vlastní smrti, jejich tváře jsou chvílemi osvětleny blesky, Legolas má v očích hrůzu. Pohled na řadu lučištníků a záběr končí detailem na skřeta, z jehož železné helmy stoupá horká pára.
Střih na Theodenův poslední voj. Záběr na vojsko stojící na vrcholu Helmova žlebu… Kopí, šípy, pochodně, vše připraveno. Blesky křižují oblohu, z které padá déšť.
Jeden oddíl skřetů začíná bušit kopími do země a do svých štítů, vytváří tak hrůzostrašný zvuk. Kamera se přibližuje, skřeti dál buší… blesky padají z nebes…
Legolas připravuje luk…
Vůdce skřetů zvedá ruku…
Aragorn stojící v dešti vypadá odhodlaně…
Celkový záběr na Helmův žleb… Na hradbu, vysokou věž z které zazní roh… cimbuří, na stěnu útesu za nimi… Drsné místo… Jsme vzdáleni asi půl míle, a celý prostor je zaplněn skřety… Na celou scénu padá prudký děšť… nad rozžhavenými helmami skřetů stoupá horká pára… Tato scéna vás opravdu dostane… Jeden skřet stojí na velkém balvanu… zezadu jej osvětluje záře pochodní a ohňů… Prudce zvedá ruku, na to se ozývá mohutný řev…
Střih na čtyři jezdce na třech koních… vypadá to na Legolase, Aragorna a Gimliho, čtvrtého nemohu rozpoznat…
Střih na Faramira v podání Davida Wenhama (řekli mi, že je to nejskvělejší chlápek na světě), který právě zahlédl něco v dálce.
Záběr na Gandalfa v čele skupiny jezdců sjíždějící z vysoko ležícího průsmyku… Frodo přichází ze spodní části záběru, ve tváři znechucený výraz, Žihadlo v ruce připravené k úderu.
V dalším záběru šermuje Eowyn s Aragornem, dokazuje mu že je zdatná bojovnice. Miranda Otto je prostě rozkošná.
Pipin a Smíšek, které kdosi srazil přímo na tělo jednoho z mrtvých skřetů, vše zhnuseně pozorují.
Záběr plný štěstí, ve kterém se Aragorn a Arwen právě chystají políbit (alespoň to tak vypadá)
Střih na jezdce uhánějící směrem k nám.
Legolas uprostřed zuřící bitvy vytahuje své dva meče a vráží je do jednoho skřeta.
Eomer na svém koni, v ruce svírá kopí a chystá se do boje… za ním jsou vidět krásné stromy a překrásná obloha…
Střih na Pipina jak šplhá na nějaký strom, otáčí se ke Smíškovi a chce mu něco říct, najednou si všimne, že strom má oči… Velmi pěkná ukázka Stromovouse, slyšel jsem však že tento záběr ještě není definitivně hotový… zbývá udělat ještě trochu práce.
V dalším záběru dává Aragorn svým mužům pokyn k vystřelení první salvy šípů. Následuje pohled na interiér Helmova žlebu v denním světle. Další scéna vypadá jako starobylý obraz. Bílý jezdec se v ní nebojácně vrhá na ohromné množství skřetích kopí… následován skupinou dalších jezdců jedoucích do jisté smrti. To je prostě… úžasné. Neuvěřitelný záběr. Jako kdyby někdo rozhýbal jeden z Frazettových obrazů.
Střih na Sarumana, který běží na svůj balkon aby se podíval na něco, co ho silně rozčiluje.
Legolas stojí na vrcholu útesu a pozoruje masu skřetů a ostatních bojovníků přelévající se přes kopec směrem k němu…
A teď se připravte… Záběr shora na asi tisícovku skřetů, pokoušejících se pomocí žebříků dostat na cimbuří Helmova žlebu. Kamera se začíná stáčet a přibližovat k hradbám… Po žebřících vylézají skřeti… Některé z žebříků se daří odstrčit zpět… přilétá déšť střel… jednomu ze skřetů na vrcholu žebříku se podařilo přelézt na hradbu Helmova žlebu… kamera se otáčí ke věži, potom k mostu na kterém se odehrává lítý boj… desítky tisíců… možná i víc… Zuřivý boj. Nic podobného jsme ve filmu ještě neviděli.
Další scéna, ve které Gríma našeptává své jedovatosti Theodenovi, který se zdá být na pokraji smrti. Gríma červivec - hnisající vřed na královském uchu. Střih na Gandalfa a dva další jezdce uhánějící v plné rychlosti na pozadí zapadajícího purpurového slunce.
Theoden jen ztěží zadržuje slzy.
Eowyn se dotýká Aragornovy hlavy.
Aragorn, Legolas a Gimli přijíždějí do trůnního sálu v Edorasu. Detailní záběr na ležící Arwen… ještě krásnější než kdy před tím… Střih na Gluma… Slyšíme ho říkat:
"Zlodějíškové, ukradli našeho Miláška, chceme ho."
Glum se blíží ke spícímu Frodovi a Samovi, jeho ruka se lačně natahuje k Frodově krku…
Frodo otevírá oči…

Hleděl jsem na Mithrandira, který stále seděl na mém hrudníku a požádal jsem ho… ne aby mi to promítl ještě jednou, ale aby mi ten zážitek vypálil přímo do mysli, chci jej tam mít navždy.
On se jen usmál, dotkl se mého čela, a bylo to. Mám jej stále ve své mysli, tento pátek se o něho podělím s přáteli.
Trailer si neklade za cíl nikoho ohromovat, jeho tvůrci měli v úmyslu ukázat nám - fanouškům trochu z toho, po čem všichni tolik toužíme a co netrpělivě očekáváme. Takže se uvidíme v pátek v kině, cha cha… Já tam rozhodně půjdu, chci vidět vaše reakce. Do té doby se s vámi loučí váš Harry…

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=184 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 16:03:58 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------