Malé zamyšlení nad výsledky Oscarového klání; National Geographic - dokument o natáčení LOTRa
Napsal: Belcarnen dne 25.3. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


Malé zamyšlení nad výsledkem Společenstva v Oscarovém klání

... přes den jsem hodně přemýšlel o tom, proč asi bylo rozdělení Oscarů takové, jaké nakonec bylo. Hned na úvod musím říct, že dle mého názoru nejsou Oscaři jen nějakou nedůležitou perličkou na dortu, ale mohou mít poměrně zásadní vliv na celý film. Specielně pro nás, fanoušky, může velký úspěch znamenat větší ochotu dávat na DVD všemožné bonusy a podobně. Ale dočkejme času, 26. března chystá New Line velké prohlášení, které prý všem vyrazí dech.

Ale zpět k těm cenám. Stále více chápu rozhodnutí udělit cenu za kostýmy filmu Moulin Rouge. Totiž ve Společenstvu Prstenu jsou sice kostýmy nádherné a je jich spousta, ale to v Moulin Rouge také. A možná je trošku sporné, co vše ještě zapadá do kategorie kostým a co už je maska. A za masky LOTR Oscara dostal. S výpravou (v originále Art direction) se asi nesmířím. Vybudovat kopii Moulin Rouge, všechny ty interiéry a tak, bylo jistě obtížné, ale to, co bylo předvedeno ve Společenstvu, je ještě o řád jinde. Vybudování Hobitína, vázání tisíců umělých listů na stromy, neskutečně dokonale propracované sochy, které se v záběry třeba jen mihnou, dokonalé zapracování scenérií Nového Zélandu ... porotci to očividně vidí jinak.

Cena za hudbu pro mne byla hodně velkým překvapením. Nečekal jsem, že by ji Howard Shore mohl získat, ale moc mu ji přeji. Howard má na kontě velikou spoustu soundtracků a tu sošku si zasloužil. Velkým zadostiučiněním je určitě také to, že soupeřem v tomto klání mu byl John Williams (nominován hned za dva filmy), se kterým se původně pro hudbu k LOTRovi počítalo, ale byl zvolen Howard Shore jako "levnější varianta".

Nemohu příliš soudit, zda Společenstvo dostalo kameru po právu či ne. Určitě byla skvělá, ale to v ostatních filmech z mého pohledu taky. Možná šlo o rozhodnutí "aby se neřeklo, že má Oscarů málo". Kdo ví. Každopádně střih pro "Černého sestřeleného jestřába" mne mrzí. LOTR by si jej zasloužil víc. Na druhou stranu (musíme o tom přesvědčit sami sebe) se třeba porotcům líbil střih jako takový, ale mrzel je "sestřih" na pouhé dvě hodiny a tři čtvrtě :o) Do myslí porotců nevidím.

Co se cen za nejlepší film a režii týče, tak to nebylo téměř žádným překvapením. Po pravdě jsem měl článek o výsledcích Oscarů napsaný ještě před udělením těchto dvou cen a jen čekal, zda se potvrdí můj předpoklad a ceny získá Čistá duše. A stalo se. Film je to jistě výborný a do kina na něj půjdu. Zatím mohu hodnotit jen podle ukázek a recenzí.
Někdo se v komentářích pozastavoval nad tím, jak může Oscara někdy dostat velkofilm jako Gladiátor a jindy "umělecký" film typu Čistá duše. Projeďte si výsledky minulých ročníků. Docela pravidelně se střídají právě velkofilmy se snímky "uměleckými". Loni zvítězil Gladiátor, takže letos .. holt na řadě je umění. Což dává Peteru Jacksonovi dobré vyhlídky pro příští rok. Věřím, že Dvě Věže budou opět na režii a nejlepší film nominovány. A kdo ví, zda nebude "náš" snímek stát proti útočícím klonům v Epizodě II a dalšímu dílu Harry Pottera. V takovém návalu fantastiky by měl určitě velké šance.

Jan Belcarnen Čeřovský, 25.3.2002



Beyond The Movie - The Lord Of The Rings
Na www.filmcity.cz můžete od dnešního dne objednat dokument z dílny National Geographic, který se celý věnuje filmovému hitu Pán prstenů. Níže si můžete přečíst recenzi na daný titul. Více informací naleznete zde.

Cesta tam a zase zpět
Jistě jste z nadpisu dokázali postřehnout, že řeč bude o filmu, který od počátku roku hýbá světem a, jak se zdá v nejbližších dnech zahýbá i zlatou soškou Ceny Akademie USA – Oscary. Ano, jde o DVD Pán prstenů: Společenstvo prstenu, přestože v podstatě ještě nic není známo a přesto je jeden server, a tím je www.filmcity.cz, který již DVD nabízí. Nelekejte se, že je to fáma, nelekejte se, že je to nějaký podvrh, rozhodně to však není to, co čekáte, ale možná i něco víc … :-) Konečně je možné si objednat na DVD i VHSNational Geographic - Beyond The Movie - The Lord Of The Rings
Konečně se na DVD i VHS dostává dokument od zvučné značky National Geographic. Jedná se o dokument, který má přiblížit vše o „Středozemí“. Nejde o žádnou fikci, nejde o nějaké tlachání, je to opravdu skvělý dokument, který se snaží ukázat, jak jedinečný byl Tolkien, a jak dokonalým se snaží být Peter Jackson.Možná si mnozí říkají, že jsem nějak zaujatý, ale nejsem. Podle mého názoru, i když to v prvních chvílích byl šok, je PJ tím pravým, kdo mohl tyto knihy převést na stříbrné plátno. Nejspíše jej členové štábu srovnávají s  Hobity právem :-)
V dokumentu, který vše ve stylu NG pojal velmi hluboce, se dozvíme nejen mnoho zajímavých informací o natáčení filmu, ale pochopíme i souvislosti, které ty či oné záběry podnítily. V dokumentu, který spojuje vlastně několik dokumentů, se především prolíná samotné natáčení s biografií samotného Tolkiena – „otce Hobitů“. V cca 50 minutách se dozvíte téměř vše, co chcete vědět. Možná se zaleknete toho, že se v dokumentu prolínají i záběry z Druhé Světové Války. Je to záměr. Tento dokument se snaží ukázat i pohnutky samotného Tolkiena a okolnosti, které jej vedly k započetí práce na legendách „Středozemě“.
V dokumentu naleznete spousty malých dokumentů z mytologie, o elfech … cestovatelích podobných Frodovi, a to vše se prolíná s ukázkami ze samotného filmu LOTR.
Podobný dokument, jakým je tento, je společností National Geographic připravován i „pro film“ Pearl Harbor.

DVD National Geographic - Beyond The Movie - The Lord Of The Rings stejně tak i VHS jsou dostupné pouze v angličtině bez titulků. DVD neobsahuje žádné titulky a jen jedinou audio stopou a tou je anglický dabing. Na disku nenaleznete žádné bonusy nebo doprovodné „vychytávky“, obsahuje jen dokument o délce cca 52 min. Menu disku je naprosto jednoduché a má jen dvě položky. První je puštění samotného dokumentu a druhým bodem je přesun do dvou obrazovek s přímým přístupem do jednotlivých kapitol (osmi kapitol na stránce vždy po čtyřech), které svým názvem jasně specifikují obsah kapitoly (např.: The Elves – zde Vám předvede Liv Tyler jak umí plynně hovořit Elvsky …).
Hovořil jsem se zástupcem NG pro ČR a ptal jsem se, zda uvažují tento titul alespoň na VHS pro naše fanoušky vydat. Bohužel se zatím nijak nevyjádřili a nejspíše sami ze své iniciativy nic nepodniknou – musíme tedy čekat, až jim NG samo titul pro vydání nabídne.

Petr Svoboda, www.filmcity.cz



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=175 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 20.04.2024 4:51:03 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------