Film Pán Prstenů je plný chyb !
Napsal: Belcarnen dne 24.12. 2001, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


... ostatně jako každý jiný film. Dovolím si říci, že téměř všechny z nich přehlédnete. Teď nemluvím o změnách v ději, ale čistě o "filmových chybách", jako jsou mírné změny oblečení mezi jednotlivými střihy a podobně. Sbíráním takovýchto chyb se zabývá web Movie-Mistakes. Z toho, co shromáždil k filmu Pán Prstenů, sem si pro vás dovolil přeložit pár zajímavostí. Kompletní doplňovaný seznam v angličtině pak najdete zde

!Pozor! Při popisu chyb se nešlo vyhnout popisům některým ze scén ve filmu. Takže pokud opravdu nechcete nic vědět o ději, raději to nečtěte. Potvrdilo se mnoho podivných zvěstí ... a hlavně si ve filmu budete dávat pozor na zmíněné chyby a třeba si zkazíte dojem ze "silných" scén (jako je třeba v seznamu chyb často zmiňovaná Boromirova smrt).


- Když se Gimli pokusí na radě u Elronda zničit Prsten, na kousky se místo toho rozletí jeho sekera. V záběru o chvilku později však nabízí svou sekeru Frodovi jako pomoc Frodovi při jeho strastiplné pouti a to je již sekera zas v perfektním pořádku.
Dle nejnovější informací Gimli nepoužije při pokusu o zničení Prstenu svou sekeru, ale jí velmi podobnou, kterou si vypůjčí od dalšího přítomného trpaslíka (Gloina)

- Po Boromirově smrti se k němu Chodec nakloní a políbí jej na čelo. Světe div se, Boromir mrkne ...

- Při souboji Gandalfa se Sarumanem je Gandalfovi odebrána jeho hůl (a tím je poražen) a je umístěn na vrchol Orthanku, kde je později zachráněn orlem. Když se však setká znovu s Frodem, má hůl opět při sobě. Nezískal svou hůl zpět, jde o jinou. Obě dvě hole můžeme vidět v ukázkách ...

- Téměř na konci filmu tečou Frodovi po tváři slzy. Na prvním záběru je potůček slz na pravé straně krátký a na levé dosahuje téměř brady. Na dalším záběru jsou prohozené ...

- Ve scéně, kdy Elrond "radí" Isildurovi zničit Prsten, z jednoho úhlu jeho plášť visí a z jiného divoce vlaje ve větru.

- Na záběrech, ve kterých jdou Sam s Frodem polem, je v jednom okamžiku v pozadí vidět podivný pohybující se oblak. Při bližší analýze se ukázalo, že jde pravděpodobně o jedoucí automobil.

- Když Frodo dosáhne Roklinky a leží v posteli po zásahu nožem Prstenového přízraku, na první scéně má na krku pověšený Prsten a je to krásně vidět. Na dalších záběrech někdy prsten zavěšený má, jindy zase ne.

- Když Gandalf poprvé dojede do Hobitína, můžeme vidět mlýn jak se točí proti směru hodinových ručiček. Ovšem řeka teče z prava do leva, což by mělo mlýn donutit točit se ve směru hodinových ručiček. V další scéně (po chvilce) voda v řece vůbec neteče (napadané listí je na jednom místě). Mlýn se tedy buď točí obráceně, nebo se nemá točit vůbec.

- Když Chodec padne na kolena vedle umírajícího Boromira má ránu poblíž rtu. Ve scéně s Gimlim později u lodiček už je jeho tvář opět nezraněná ...

- Když Boromir jde do dveří Balinovi hrobky, můžeme v pozadí vidět Aragorna, jak pokládá louč na zem. V dalším záběru s Aragornem a zbytkem skupiny pokládá louč na zem znovu.

- Hobité si připravují k jídlu rajčata. Tolkien jasně odstranil rajčata z revidované verze Hobita, protože šlo o "jídlo z Nového Světa".

- Valnou část filmu jsou hobité bosí. Ale když Frodo a Sam poprvé procházejí po polích, můžeme jasně vidět Samovu botu vyčuhující v trávě.

- Ve scéně s umírajícím Boromirem je krásně vidět, že Aragorn má na nohou moderní boty.

- Když společenstvo putuju po zasněžených horách, kamera začíná s pohledem z velké výšky a přiblíží se na detail. V pohledu z výšky za společenstvem nějak nejsou stopy ve sněhu, po přiblížení už ano.

- Hned v úvodní scéne Gandalfova příjezdu do Hobitína se dějí podivné věci s jeho dýmkou. Na záběrech záhadně mizí ...

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=124 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 5:17:34 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------