Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

20.6. 2002JinnyHistorie Války o Pána Prstenů - od Tolkienova zoufalého kroku prodání práv na film až po zhmotnění vize Petera Jacksona na plátnech kin

Historie Války o Pána Prstenů 

Vše začalo roku 1971 dnem, kdy kdosi klepe na dveře Tolkienových. Bývalý pan profesor a příležitostný spisovatel trochu podezíravě otevírá. Je zvyklý na různé návštěvy od novinářů po zástupy fanoušků, kteří ho už dávno přestali těšit. Tentokrát ve dveřích ovšem stojí zvláštní človíček s brýlemi na velkém červeném nose. Vypadá jako žid a tenhle první dojem je naprosto pravdivý. V rychlosti se představí se jako Saul Zaentz, producent (pozn.: někdy v té době potkává Miloše Formana a začne produkovat jeho filmy). Důvod jeho návštěvy je vlastně předvídatelný, byli tu kvůli němu už mnozí předtím a host se jím ani nijak netají. Samozřejmě - filmaři prahnou po Tolkienově Pánovi Prstenů jako komáři po krvi, jenže autor má vyhraněný názor: Vyděrači z Hollywoodu jdou jen po penězích. Nemá je rád. Všechny. A zvlášť Disneyho s těmi jeho tupými omalovánkami. Samotného Zaentze tak překvapí, když mu práva na svou knihu nakonec prodá. JRRT je totiž kupodivu ve finanční tísni. Poté, co získal velké peníze za PP, se rázem ocitl v první daňové skupině a úřady toho řádně využili. Proto upisuje Zaentzovi duši za deset tisíc liber – pro úřady, neoficiálně ovšem za desetkrát tolik Moc dobře sice ví, že nemá příliš velkou šanci na to, že jeho dílo zfilmují k jeho vlastní spokojenosti. Kvůli rodině volí cestu peněz před cestou umění. Ten samý rok jistí Jacksonovi z Wellingtonu darovali synkovi k Vánocům první kameru... 

Hrdinou tohoto vyprávění se rázem stává Saul Zaentz, kterého hnal kdovíjaký démon, když svolil k animované verzi, které se JRRT naštěstí už nedožil. Podivný morf disneyovky a experimentálního filmu totiž naprosto propadl u diváků a zůstal zapomenut v propadlišti filmových dějin. A čas jde dál, Zaentz drží práva pevně v rukou a vyčkává na správného režiséra a velké studio. Proslýchá se, že zájem mají takové kapacity jako Steven Spielberg, Ridley Scott, George Lucas nebo John Boorman (je to přesně ten režisér, co má později na svědomí slavný Excalibur). Z nějakého důvodu ale tato esa nedostávají šanci nebo prostě nenacházejí odvahu se do takového projektu pustit. Zaentz možná čeká na někoho, kdo bude mít k Pánovi Prstenů nějaký hlubší vztah. 

Jednoho krásného letního dne se u jeho dveří objevuje nějaký Peter Jackson s legračním novozélandským přízvukem a žádá od něj to, na co neměli nárok výše uvedení. Tenhle človíček že by měl o práva na PP zájem? Mohl si vůbec dělat nárok někdo, v jehož prvních filmech se sekali desítky zombies sekačkou na trávu, mimozemšťané žrali lidi a plyšová zvířátka měla tarantinovské způsoby? Kupodivu se však Jackson Zaentzovi zamlouvá a navíc mu tou dobou docházejí peníze na Anglického pacienta, takže musel škemral o peníze. Studio Miramax (Zamilovaný Shakespeare, Pulp Fiction, Život je krásný...), se kterým v té době má Jackson smlouvu, právě určitými prostředky disponuje a protože pan ředitel není žádný hlupák a dobře ví, co má Zaentz v rukou a co teď může snadno získat., stanovuje si jedinou podmínku – práva na Pána Prstenů. Starý a protřelý židovský obchodník kývne, a tak může dál financovat pozdějšího oscarového veterána. 

Štafetu tedy přebírá Peter Jackson. Nic nestojí v cestě tomu, aby začal natáčet první ze dvou plánovaných dílů, které se v roce 1998 málem opravdu rozběhlo. Když se ovšem v hollywoodských kuloárech rozkřiklo, že nějaký novozélandský venkovan, který ani nemá Oscara – hrozná ostuda! -, má točit něco, na co neměli právo ani ti nejproslulejší z nich, začíná skupina tvůrců (shodou okolností i Spielberg, Lucas, Kasdan aj.) na Miramax naléhat. Jejich jednání je pochopitelné, protože Jackson je opravdu podivné individuum a pánové nijak nestojí o konkurenci. Najednou tedy ze dvou dvouhodinových má podle pokynů studia Jackson natočit z materiálu celé trilogie jeden film a to asi stominutový (a za účasti hvězd, co třeba Mel Gibson?). Během pár týdnů se má rozmyslet, jinak mu peníze nedají žádné. 

Při Peteru Jacksonovi pak stojí andělíčci, když jeho projekt na poslední chvíli adoptuje menší studio New Line Cinema (Blade, Dracula, Sedm...), které dokázal o svých schopnostech přesvědčit natolik, že se dokonce zadlužili. Hrdina našeho vyprávění se tedy šťastně může pustit do práce ve své domovině, opět alespoň na dvou filmech a tentokráte najednou. Jakmile však předvedl první výsledky své práce, čili že za málo peněz umí hodně muziky, rázem získal povolení na díl třetí. Do scénáře se tak k jeho oddychu vrátila spousta scén, které byli původně s těžkým srdcem scénáristů vyškrtnuty. 

Všem nejspíš musí být jasné, že od listopadu 1999 do prosince 2000 nejspíš neměl lehké spaní s miliony fanoušků za zády, které čekaly na každý chybný krok. Ve svém projektu neměl prakticky žádné hvězdy (Herce vybíral i podle toho, kdo z uvažovaných byl na tak dlouhou dobu volný. Například Faramira s Éowyn mohli jinak hrát Ethan Hawke a Uma Thurmanová) , skoro nikdo mu nevěřil a Tolkienova rodina proti natáčení protestovala. Už první trailer ovšem napovídal, že špatné to rozhodně nebude a útrpné čekání na Vánoce 2001 by nejspíš spousta lidí ráda přežila v komatu. Kampaň se rozjíždí a Jacksonův projekt se dostává do popředí filmového zájmu. Zvěsti o filmu pronikají do širší veřejnosti a Pán Prstenů se pomalu vrací na pulty knihkupectví… a fanoušci trpí a obávají se až do 19. prosince 2001, kdy mohou být první diváci svědky vize ďábelsky schopného Petera Jacksona a poprvé vyslechnout I amar prestar aen.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 28.6. 2002 22:03:59
Jinny: já ti věřím :o) a jsem tomu rád :)
Jinny, přidáno 28.6. 2002 8:46:27
Ten článek jsem psala já, ale informace jsou z toho článku a z několika dalších. To je samozřejmý, že bych se nepodepsala pod něco, co jsem nepsala. Klidně si přečtěte ten původní článek a musíte uznat, že moc podobné si nejsou. Tedy kromě informací, které jsou pravdivé a tudíž je nemůžu měnit. Ale psala jsem to já.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 27.6. 2002 18:16:24
Jinny: no já doufám, že jsi ho opravdu vymyslela. Nemůžu vědět o všem, co se na netu šustne .. a nerad bych uveřejňoval oprásklé věci :)
Jinny, přidáno 27.6. 2002 11:15:32
Jan Vaněk: Nic novýho přece v tomhle článku nemůže být, když je to pravda :-)
Dalo dost práce dát dohromady i tyhle informace a jestli má Tomáš Baldýnský v články ty samé informace, tak jsem aspoň ráda, že jsem nepsala blbosti. Jinak, je pravda, že většina informací z textu je z jednoho článku v MF Dnes, ale předpokládala jsem, že ho dost lidí nečetlo a přišel mi hodně zajímavý. Tím se neobhajuju, protože nikde nepíšu, že jsem ten článek VYMYSLELA.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.6. 2002 18:20:24
Nic moc nového tam skutečně není ... ale i tak se to hezky čte :o)
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.6. 2002 18:16:17
Jan Vaněk: asi bych měl předělat tu ochranu proti dlouhým řetězcům. Pár lidí mi tu úmyslně ničilo design opakováním WWWW a podobně a tohle je výsledek :-/
Jan Vaněk jr., přidáno 26.6. 2002 17:34:52
Do třetice a pak to vzdávám, jestli tu nic neuvidíte, vyhledejte si z hlavní stránky Idnes "Zaentz" a je to ten nejnovější výsledek. Za lomítkem má být filmvideo.asp?r=filmvideo&c=A020105_183105_filmvideo_kne
Jan Vaněk jr., přidáno 26.6. 2002 17:32:22
Eh, zatrol(l)ený systém: http://kultura.idnes.cz/filmvideo.asp?r=filmvideo&c=A020105_183105_filmvideo_kne
Jan Vaněk jr., přidáno 26.6. 2002 17:30:17
Hm, je v tom článku něco, co není v Baldýnského pro MF Dnes (kultura.idnes.cz/filmvideo.asp?r=filmvideo&c=A020105_183105_filmvideo_kne)?
Jinny, přidáno 24.6. 2002 9:53:17
Vážně díky za pochvaly. A Lollitko, přece jenom to byla víc moje práce, že jo :-) Luko, ty super režiséři jako Spielberg by natočili taky skvělej film, ale těžko by to bylo něco podobnýho Tolkienovi. Přese všechny odchylky FOTR má pořád k Tolkienovi blízko.
Luka, přidáno 24.6. 2002 9:12:26
Měli jsme štěstí, že to nedali těm "supr režisérům", kdoví jak by to dopadlo, že!?!
Lolitka, přidáno 23.6. 2002 14:56:54
To víš, stejná škola, stejný oblíbený film. Každá napíše kousek něčeho, druhá si to přečte, ohodnotí, doplní. Docela dobrá symbioza.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 21.6. 2002 20:15:14
Lollitka: já jsem si skoro říkal, že vy dvě jste nerozlučná dvojka :o) Soudě podle společné recenze na LOTRa a téměř současného pobytu na fóru :)))
Lolitka, přidáno 21.6. 2002 20:03:27
Promiňte, že na sebe upozorňuju, ale s Jinny dlouho spolupracuju a s článečkem jsem jí trochu pomáhala, nicméně - velice dobrý konec, Jinny. Článek mě přesvědčil, že PJ je ten vyvolený.
Ruby, přidáno 21.6. 2002 19:57:50
Petera Jacksona nám poslali sami Valar a díky jim za to :o)
Míšánek, přidáno 21.6. 2002 18:03:34
Když jsem poprvé seděl v kině a za ztmavlého plátna se z reproduktorů ozvalo "I amar prestar Aen ", bylo mi neskutečně. Děkujme nejen Valar, ale všem bohům, které si jen lidstvo vymyslelo, že se Pána Prstenů chopil právě Peter Jackson.
Loraine, přidáno 21.6. 2002 15:39:56
Veľmi dobrý článok!
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 21.6. 2002 12:13:11
Moc hezky napsané shrnutí. U toho závěru s I amar prestar Aen jsem byl úplně na naměkko :o)
Jinny, přidáno 21.6. 2002 10:42:11
Spíš díky shodě náhod. Tohle je vlastně shronutí toho, na čem se shodlo víc zdrojů.
carnach, přidáno 21.6. 2002 7:55:45
Hm, jak tak koukám, díky Valar, že to takhle dopadlo,co?
Dana, přidáno 21.6. 2002 7:41:33
Krkolomná cesta s dobrým (opravuji) SKVĚLÝM koncem.
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist