Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

30.9. 2001TragosDalší rozhovor s Gandalfem
Starý čaroděj míří vzhůru po horské stezce a špička jeho sukovité hole rytmicky klepe o kamenitou zem. Za ním kráčí společenstvo jedněch z nejoblíbenějších hrdinů, kteří kdy byli zrozeni ze studny fantazie: hobiti Frodo Pytlík, Pipin Bral, Sam Křepelka a Smíšek Brandorád; elf Legolas; trpaslík Gimli; Boromir z Gondoru; a hraničář Aragorn. Samozřejmě, že čaroděj - mocný mág jménem Gandalf - se nehrbí doslova. Ústřední postava všech Tolkienových "středozemských" mýtů, Gandalf, je možná nejdůležitější osobnost v moderní fantasy a při nejmenším největší kouzelník od dob Merlina. Když Gandalf dosáhne vrcholu horského svahu, upraví si širokou střechu svého špičatého klobouku a vznešeně pokračuje v cestě. Kráčí vstříc napínavému příběhu... které Sir Ian McKellen dobře zná. McKellen, uznávaný britský herec, který se těší úspěchu už více než tři desetiletí, je publiku nejznámější jako Magneto, záporný hrdina z loňského trháku X-Men. 19. prosince se McKellen představí na plátně jako památný Tolkienův čaroděj v dlouho očekáveném zpracování Společenstva Prstenu režírovaném Peterem Jacksonem. McKellen laskavě souhlasil, že si najde chvilku ve svém nabitém programu, a na chatu na www.mckellen.com nám zodpoví pár otázek o Gandalfovi...


OTÁZKA: Hodně se debatovalo o tom, čím Společenstvo Prstenu začne; Bilbovou oslavou narozenin nebo historií Války o Prsten?
MCKELLEN: Od Tolkienova začátku bylo upuštěno. Celé to začne vyprávěním Bilba, dobrodruha z Tolkienova Hobita, o Isildurovi a Sméagolovi, kteří oba najdou a ztratí Prsten. Uvidíme Bilba ve Dnu Pytle, jak začíná psát své paměti. Gandalfův příjezd do Hobitína na velkolepou oslavu Bilbových 111-tých narozenin otevírá film právě tak, jako otvírá první knihu, ale byl rozšířen kvůli snadnějšímu vysvětlení situace. Spousta jmen a faktů v Prologu by mohla vyčerpat publikum.


OTÁZKA: Mohl byste přirovnat Gandalfa k některé z vašich dalších rolí?
MCKELLEN: Považuji Gandalfa za důvěrně známého a pokládám za nemožné, aby se dal přirovnat k nějaké jiné postavě, kterou jsem hrál. K Prosperovi, Shakespearově čaroději, kterého jsem hrál před Gandalfem? Nebo k praktickému Kentovi, který provázel krále Leara a jeho nástupce Edgara na jejich cestách? Ale ne, Gandalf je jedinečný a já jsem rád, že jsem ho za posledních víc než deset měsíců dobře poznal.

OTÁZKA: Uvidíme ve filmu Gandalfův prsten - Naryu?
MCKELLEN: Narya bude zjevena ke konci třetího filmu. Prsten byl vyroben v dílně WETA, která vyrábí všechny rekvizity. Jednou jsem si jej na konci natáčení zapomněl sundat, což způsobilo, že si celé oddělení rekvizit prožilo bezesnou noc.

OTÁZKA: Nyní je už natáčení dokončeno, připadáte si někdy jako Gandalf, převzal jste některé jeho zvyky?
MCKELLEN: Možná to pro vás bude překvapivé, ale zdá se mi, že jsem zanechal Gandalfa na Novém Zélandu. Asi jsem jako malíř, který smazal své plátno, aby mohl nakreslit další postavu.

OTÁZKA: Odbočme na chvíli od Gandalfa, existuje nějaká Tolkienova postava, která vás zaujala víc než ty ostatní?
MCKELLEN: Můj oblíbenec je Stromovous. Každý, kdo je ztracený v lese jako třeba v Blair Witch, může věřit, že stromy chodí a mluví.

OTÁZKA: Některá další role, kterou byste si chtěl zahrát?
MCKELLEN: Kdybych byl mladší, rád bych ztvárnil Froda; vždycky mě přitahovaly postavy, které se vydaly na cesty a díky tomu vyzráli.

OTÁZKA: Kromě vás, koho byste zvolil do role Gandalfa?
MCKELLEN: Fanoušci projevili nadšení pro Seana Conneryho, Anthony Hopkinse a Christophera Leea. Já bych zvolil Paula Scofielda. Získal Oskara za "A Man of All Seasons" a byl tak znamenitý v roli mrtvého otce Mela Gibsona v Zeffirelliho Hamletovi.

OTÁZKA: Které další herce obdivujete?
MCKELLEN: Ty, kteří si troufají na odlišné role. Ty, kteří mají rádi výzvy a tvrdou práci. Ty, kteří peníze a prestiž staví nízko na žebříčku hodnot. Judi Dench, Johnny Depp, Robert Downey Jr., Michael Gambon, Dustin Hoffman, Robert Lindsay, Sean Penn, Meryl Streep a mnoho dalších, kteří ještě nejsou tak známí.

OTÁZKA: Co byste změnil na příběhu, kdybyste mohl?
MCKELLEN: Chtěl bych natočit některé epizody z knihy, které se do filmu nevešly. Ale to je zcela hypotetické a dalo by se to provést jen tehdy, pokud by se točilo pět nebo možná šest filmů.


OTÁZKA: Ovlivnil úspěch Hvězdných válek rozhodnutí rozdělit příběh na tři části?
MCKELLEN: Všichni filmaři obdivují trilogii Hvězdné války, je to tedy určitá tradice. Z hlediska příběhu bylo nutné, aby Peter Jackson trval přinejmenším na dvou filmech. Byl velmi šťastný, když mu New Line Cinema nabídla peníze pro filmy tři. Rozhodli se díky internetu - 6,6 milionů downloadů ukázky Pána prstenů za první týden. To by byl zahajovací víkend, kdyby si tihle všichni koupili lístky!


OTÁZKA: Za předpokladu, že film bude megahit, a my myslíme, že bude, trápí vás myšlenka, že pro většinu lidí budete navždy Gandalfem?
MCKELLEN: Schválně jsem vyhledával různorodé role a vždycky jsem si přál být hercem, který zvládne úspěšnou roli. Jak na mě nahlíží kritici nebo publikum mě příliš nezajímá, dokud mám nabídky na divadelní nebo filmové role. Jsou horší věci, než být neustále spojován s velkou literární postavou.

Pozn. Belcarnen a Tragos: některé věci, které Gandalf říká, jsou dost sporné. Například to o začátku filmu. Vždyť nedávno potvrdil, že se znovu jelo na Nový Zéland točit záběry příjezdu do Hobitína, které se použijí pro začátek filmu. Tentokrát to vyvrací. Skutečně nevím jak to tedy je.
V textu se Ian McKellen projevil ... řekněme jako poněkud "svérázný" herec. Však si udělejte obrázek sami.


Překlad: Tragos

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist