Chyby v Tolkienově Pánu Prstenů
Autor: Jan Čeřovský, přidáno: 24.7. 2000 21:24:53

Několik chybiček v Pánu Prstenů 

Nechci aby vznikl dojem, že se snažím Pána Prstenů a potažmo Tolkiena kritizovat. Tak to vůbec není. I já vždy vychvaluji dokonalost a genialitu toho díla. Je však téměř nemožné, aby se obešlo úplně bez chyb (i když málokdo si jich všimne). A proto zde mají všichni, kteří si myslí, že Tolkien prostě chyby nedělal, důkaz opaku. 

  • Když trpaslíci budovali bránu do Khazad-Dum, proč na ni napsali „Dveře Durina, pána Morie“ ? Všichni přeci víme, že Morie (tedy Temná díra) je jméno, které nádherné Khazad-Dum dostalo o hodně později po dostavbě této brány.
  • Tom Bombadil prohlašuje, že „Nejstarší, to jsem já.“ a "Tom tu byl dřív než řeka a stromy". Na druhou stranu Gandalf tvrdí, že „nejstarší ze všech žijících věcí“ je Fangorn. Kde je pravda ?
  • Aragorn tvrdí, že Temný Pán nikdy nepoužívá jméno "Sauron" a ani jiným nedovoluje toto jméno napsat či vyslovit. Avšak v Návratu Krále prohlašuje pobočník Barad-Dur doslova: „Jsem Ústa Sauronova.“

Jsem si jistý, že takovýchto drobných chybiček bude v textu více. Já o nich však nevím. Pokud vy ano, tak mi napište nebo přidejte komentář k tomuto článku.

Poznámka pro všechny, co si teď nadávají, že na to nepřišli sami. Nezoufejte! Ani já jsem si toho nevšiml. Tyto nesrovnalosti našel jistý O’Sharp, jehož Tolkien Sarcasm Page najdete zde ...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat dne 24.04.2024 22:06:44 z internetového serveru JCsoft's Fantasy - http://fantasy.jcsoft.cz/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOPlist