Pán Prstenů po Americku - jak to může dopadnout?
Autor: Arim, přidáno: 6.5. 2001 23:24:11

Tato úvaha bude asi krátká, dlouhé totiž stejně nikdo nečte. Myslím si, že je poměrně důležité zamyslet se nad tím, co s Pánem Prstenů, vrcholným dílem J. R. R. Tolkiena provede americký faktor. Důvody k obavám mám značné. Tak například nedávno jsem viděl v televizi americký film, jehož hlavní hrdina byl klasický Robinson Crusoe. Těšil jsem se na kvalitní film, protože Robinson je podle mne velmi dobrá kniha. Nicméně američané mě nezklamali. Nejenže příběh nelidsky osekali, ale z Robinsona udělali akčního hrdinu tím, že ho nechali pozabíjet desítky indiánů. V knize jich pár zabil, ale taková jatka, jaká jsem viděl, to nebyla. Pátka, přítele Robinsona, nechal režisér jak jinak než hrdinně zemřít v boji.
Filmu Pán Prstenů předchází správně americká masová kampaň a tuny hraček, kartónových postav, ale i takových výstředností jako bust skřetů, které si stejně nikdo nekoupí. U těchto hraček jak vidno převažuje kvantita nad kvalitou, a je jedno kolik stojí, protože trh jim prorazí film. Scénář asi také nebude nijak kvalitní, jak jsme zvyklí z amerických filmů. Asi bude především jednoduchý, aby ho pochopil každý američan. Nároky na bohatost scénáře jsou totiž v Americe poněkud odlišné od nároků v Evropě.
Abych jenom nerýpal, americká technologie je velmi pokročilá a film například v britském podání by byl chudší o efekty, na které se tak těšíme, a tím pádem by působil jako chudý příbuzný amerického filmu. Co se dá dělat, Amerika má peníze, Amerika má technologii a tak má i film takový, jaký sama chce. Režisér filmu se sice vyjádřil v tom smyslu, že tento film je jen jeho vize a každý si ho možná představuje jinak, neřekl už, že právě jeho vize ovlivní spousty lidí na světě a jeho vize pravděpodobně na několik let zastíní knihu, která bude mít nesporně propracovanější děj, ale jaksi horší efekty a menší reklamu. Závěrečná otázka zní: "Půjdu na Pána Prstenů do KINA?" Odpověď je jednoznačná: "Ano!" I přeze všechnu kritiku vše nasvědčuje tomu, že film Pán Prstenů bude přinejmenším dobrý. To, jestli mě překvapí a stane se filmem skvělým, ukáže teprve čas.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat dne 25.04.2024 18:23:39 z internetového serveru JCsoft's Fantasy - http://fantasy.jcsoft.cz/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOPlist