Těšíte se na figurky Aragorna a Arwen u McDonalda ?
Autor: Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno: 19.3. 2001 16:39:07

Tak se nám kvapem blíží uvedení prvního dílu filmu Pán Prstenů do kin. Na internetu prosakuje stále více fotografií a už i oficiální stránky se jimi jen hemží. Vedou se vzrušené debaty na témata jako "proč je Gandalf takový plesnivý dědek" nebo "mají elfové opravdu připomínat homosexuály?" (viz. např. fotografie Legolase). Debatuje se nad úrovní dabingu (překlad má údajně na starost Stanislava Pošustová, film má jít do kin nadabovaný a dvě kopie s titulky se budou potulovat v Praze a Brně). Tolkiena znalá veřejnost je v podstatě jednotná v otázce zda na film jít či ne (viz. anketa). Na film se chystá převážná většina z nás. Každý však očekává něco jiného. Jedni považují film za jakousi "třešničku na dortu dokonalého příběhu" a pouhý doplněk knihy, jakým jsou například i tisíce obrázků a spousta skladeb kapel typu Blind Guardian. Mezi tuto skupinu patřím i já. Jiní jdou na film s očekáváním toho nejhoršího a už se připravují na kritiku všeho, co nebude podle jejich představ. Těch je také dost. Další očekávají, že Pán Prstenů bude jen nadprůměrně kvalitní fantasy film a je vlastně jedno, že natočený podle (na motivy?) nejúspěšnější knihy 20. století. Tento přístup mají zvláště ti, pro které i kniha je jen další a vlastně ničím neobvyklá fantasy. Určitě tu bude i skupina těch, co Pána Prstenů četli před mnoha lety a shlédnutím filmu si příběh chtějí oživit. A stejně tak na film půjdou tisíce (a vlastně určitě milióny) lidiček, co knihu nikdy nečetli ... a právě tady je dle mého názoru kámen úrazu. Právě těmto lidem vtiskne svou vizi příběhu režisér Peter Jackson nejsilněji. Hlavně tato skupina diváků bude filmem nejvíce ovlivněna. Doslova a do písmene se mi hnusí představa amerických dětiček, jak žvýkajíce popcorn sledují Pána Prstenů a baví se o tom, že Star Wars byly lepší, elfové by mohli umět karate a stříká tam málo krve. Kolik procent diváků z téhle skupiny si pak přečte knihu (samozřejmě originál, ne nějaké paskvily podle filmu, které by se nedej bože mohly vyrojit) a řekne, že "kniha je podstatně lepší"? Málokdo ...

 Nevím proč, ale stále s k tomuto tématu musím vracet. Kdysi jsem psal, že se bojím situace, ve které se figurky Aragorna a Arwen záhy po filmu objevují u McDonalda. Trochu mne utěšilo to, že New Line Cinema dostala licenci jen na film. Teď se však vynořují zprávy o připravované hře na motivy filmu a jsem si stále méně jistý. Na film se moc těším. Pána Prstenů jsem četl mnohokrát a rád porovnám své vize s těmi režisérovými. Je mi jasné, že při dalším čtení knihy už budu filmem ovlivněn, ale tohle riziko jsem ochoten podstoupit. Ale z reklamní kampaně, který se mohla okolo filmu odehrát, mám opravdu velký strach. Pokud se začnou objevovat ony figurky o kterých píši výše, na Mattonkách nahradí 102 Dalmatinců Gandalf a soutěž o propagační předměty k filmu (tj. batoh, trička, plyšové pouzdro na telefon se vzhledem hobita a já nevím co ještě), tak asi začnu uvažovat o žalobě na Tolkien Enterprises s Christopherem Tolkienem v jejich čele. Tohle jsem možná trochu přehnal, ale ne moc ... Na něco takového snad nemají právo. Bylo by to absolutní znehodnocení všeho, co kdy Tolkien dokázal. Pán Prstenů není jen několik set stránek plytkých keců, kouzel a bitev. Je to něco mnohem většího, hlubšího a cennějšího, co si rozhodně si nezaslouží být použito jako obal na speciální menu od McDonalda.

Raději svých úvah už nechám. Stejně i tak mne zase spousta lidí nařkne z toho, že nechápu nutnost reklamy, žiji si ve svých vysněných světech a o Pánu Prstenů mluvím stejně jako věřící o Bibli. Možná tomu tak je. Ale někdy si říkám, že by opravdu bylo fajn vypadnou z toho, co jsme v rámci pokroku napáchali, a jít se toulat po pláních Středozemě. Přidáte se ?

 

Jan Čeřovský, 17. března 2001 někdy večer ...
Tento text byl napsán při plném duševním zdraví za úprku od příšerností, co momentálně běží v televizi ...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat dne 23.04.2024 22:18:57 z internetového serveru JCsoft's Fantasy - http://fantasy.jcsoft.cz/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOPlist