[ Seznam všech článků tohoto autora ] [ Verze článku pro tisk ]

Souboj
Autor: Moon, přidáno: 9.10. 2002 12:03:13

Vítr se s kvílením proháněl ulicí

Vítr se s kvílením proháněl ulicí, šeptal slova smrti, vířil prach a pohrával si s neupevněnými okenicemi. Před chvíli ještě plná života, nyní však z ulice zmizeli všichni lidé. Nechali své krámky opuštěné a raději šli hledat úkryt do bezpečí svých domovů. Tak to dělali vždy když mělo dojít k nějakému boji. Nezajímalo je kdo s kým a proč, to nebyla jejich starost oni byli jen obyčejní lidé, obdělávali svá pole, starali se o děti a žili nudné životy.

Vítr se prohnal pod nohami tří osob, jež nehlučně stáli uprostřed opuštěné ulice, a vehnal jim prach do očí.

Jan stále nemohl pochopit co to vlastně dělá? Proč neutekl jako všichni ostatní, měl zalézt do některého domu a počkat až odejdou. Ale on se už nechtěl schovávat! Nenáviděl ostatní lidi za jejich slabost, byli zbabělí! Vždyť jich bylo o mnohem více než těch dvou lupičů. Tak proč se nepostavili na odpor? „Nemáme žádné pořádné zbraně a chybí nám výcvik,“ opakovali mu stále dokola, když je nabádal k obraně.

Ale on to změní! Věděl, že není žádný hrdina, těch několik málo triků co ho otec naučil s mečem, bylo nic proti dvěma vycvičeným zabijákům, ale musel se alespoň pokusit udělat to něco málo na co se zmohl. Jedinou jeho zbraní byl jeden a půl ruční meč (bastard), který mu dal otec před tím než se odešel schovat s ostatními. Nikdy nezapomene na výraz v jeho očích, jako by mu říkali: „Odvaha je důležitá, ale zachovat si chladný rozum je nadevše!“

Potěžkal ještě jednou svůj meč, byl dobře vyvážen což bylo dobré dávalo mu to jistou výhodu v boji.

Meč měřil asi 140 cm, čepel měla kosočtvercový průřez, hlavice byla hruškového tvaru, to aby si za ní mohl zapřít i druhou ruku a dostat tak větší sílu seku. Neměl žádný štít ani brnění a musel se tedy spolehnout na svoji mrštnost, nebo krytí mečem.

Pohled měl neustále upřený na dva protivníky. Snažil se odhadnout svoje šance, které byli nepochybně mizivé. Oba dva lupiči byli mohutné postavy, měli neupravené dlouhé vousy sahající jim až po prsa. Z jejich postoje bylo možné vyčíst sebejistotu a sehranost. S úsměškem na něj pohlíželi a on se jim ani nedivil, vždyť jak by je on obyčejný vesničan mohl ohrozit? Neměl žádný výcvik ani pořádnou výbavu!

Lupič po jeho pravé ruce měl na sobě kyrys (plátové brnění na tělo) a ochranné pláty na nohy. Naopak ruce mu nechránili žádné pláty to aby se mohl co nejlépe ohánět dvouruční sekerou, jež dřímal v rukou. Sekera to byla pořádná, toporo měla z dubového dřeva, ostří bylo esovitého tvaru, musela mít alespoň tři kila což bylo u seker dost neobvyklé, protože při seku delší dobu trvalo než se ji podařilo útočníkovi vrátit do výchozího postavení. Ale Jan pochyboval, že tomuto mohutnému protivníkovi dělal boj s ní velké problémy. Podle toho jak ji držel bylo jasné, že na boj s ní je už zvyklí. Dvouruční sekera mu sice nedovolovala žádný štít pro obranu, ale to zajistilo jeho brnění na těle a nohách. Janovou jedinou šancí bylo zasadit zásah do rukou nebo hlavy.

Jan nyní upřel pohled na druhého lupiče. Ten měl sice „pouze“ kožené pokované brnění, avšak v levé ruce držel obranný štít a v pravé palcát. Palcát byl klasický s dřevěnou násadou na které byla připevněna hlavice se šesti pery trojúhelníkovitého tvaru vybíhajícími pravidelně do stran.

Věděl, že oba jeho protivníci mají zbraně na krátkou vzdálenost, proto si je nesmí pustit moc k tělu.

Všichni tři pořád jenom tiše stáli a čekali kdo první provede nějaký výpad. Jan čekal na vhodný okamžik k útoku, bylo mu jasné, že musí použít nějakou lest jinak nemá naději s oběma sehranými bojovníky vyhrát.

Vítr opět zadul a zvednul velký oblak prachu, který je všechny pohltil. Jan na nic nečekal věděl, že teď přišla jeho šance! Udělal kotoul dozadu a nabral při tom do hrsti prach z ulice. Oba lupiči se pohnuli s připravenými zbraněmi k němu.

Jan předstíral sek po lupiči se sekerou. Věděl, že ten jeho výpad snadno vykryje, ale jemu šlo o druhého lupiče. Ten uviděl v Janově výpadu svoji šanci a zaútočil palcátem. Jan s tím však počítal, udělal kotoul do strany, ale ne dost rychle, palcát mu způsobil lehký škrábanec na boku. Jan okamžitě hodil prach do lupičova odkrytého obličeje. Ten lehce zavrávoral a snažil se vytřít si oči.

Druhý lupič se sekerou to zpozoroval a vrhnul se na Jana aby mu zabránil zasadit ránu jeho společníkovi. Jan jen taktak uhnul a ostří sekery mu pro svištělo kolem hlavy.

 Jan si zapřel druhou ruku za hlavici svého meče a vší silou ťal po stále prachem ochromeném lupiči. Tomu se sice podařilo ránu vykrýt násadou palcátu, ale síla úderu mu palcát vyrazila z ruky.

Jan se zaradoval, když v tom na něj opět zaútočil lupič se sekerou, opsal mohutný oblouk, který mířil opět na Janovu hlavu. Jan pouze instinktivně stačil do rány vložit svůj meč. Síla úderu ho odhodila na druhého lupiče, jež zvedal svůj palcát ze země. Oba dva se váleli po zemi. Jan několikrát praštil lupiče pod sebou hlavicí meče do obličeje, ten mu to zase vrátil tím, že do něj mlátil svým štítem.

Najednou Jana uchopili silné ruce a odhodili ho od lupiče. Jan ležel na zádech a sledoval jak se nad ním rozkročil lupič a napřáhl sekeru k útoku. Jan opět vložil do rány svůj meč, ale k ničemu to nebylo, sekera odhodila jeho meč několik metrů od něj. Na obličeji lupiče se objevil posměšný úšklebek. Chystal se zasadit poslední ránu. Jan věděl, že už mu nic nepomůže, byl ztracen.

Když tu najednou přiletěl kámen a uhodil lupiče do hlavy. Ten zůstal otřesen stát. Jan se překulil na stranu, sebral meč a seknul po lupičově hlavě. Otřesený lupič se nezmohl na protiúder. Na zem spadla nejdříve jeho sekera a potom i hlava. Jan nevěřil svým očím ulice se opět zaplnila lidmi. Všichni se vrhli na zbylého lupiče, který pořád ještě ležel na zemi. Začali do něj mlátit vším co našli doma, paličkami na maso, sekerkami, vidlemi a vším možným. Jan cítil hrdost, tak přece se nakonec odhodlali, byl pyšný na to, že právě on jim dodal odvahy.

 Tu noc ve vesnici málokdo spal, oslavy nebraly konce. Celá vesnice oslavovala svého hrdinu Jana…  

Komentáře

Pecka.h, přidáno 4.12. 2002 20:29:51
No vážně se mi to líbí... ale souhlasím s Thorinem... s tou sekerou by to vážně asi nevyšlo :-)
Moon, přidáno 22.11. 2002 14:48:38
Celkem souhlasím s Gwairen, toto forum by mělo sloužit k různým názorům na povídku a ne na nějaké zbytečné řeči...
Gwairen, přidáno 10.11. 2002 12:48:46
Toto přece nemáme zapotřebí - mějte rozum. Nechte si tyhle debaty na soukromou poštu a ne na komentáře k příběhům. Je mi z toho trapně. TBL je očividně individuum, kterému příroda na obsahu hlavy mnoho nedala a tudíž nemá smysl se s ním bavit. Třeba z toho jednou, chudák, vyroste. A ty, Thorine, nechápu, proč se snažíš mluvit jako TBL - to se ti jeho mluva tak zamlouvá? Ne, neponižuj se před ním.
TBL - no řekni, stojí ti to za to, takhle se vyčerpávat? Je vidět, že se opravdu snažíš předvést nám celou svou obsáhlou slovní zásobu, ale nech si to na jindy.
A vás ostatní moc prosím, abyste to neřešili tady. Na to máte poštu a chat. Jestli to jde, buďte tak hodní a podobných exotů si nevšímejte.

Nechtěla jsem takhle nikoho urazit a pokud se to stalo, velmi se omlouvám.

Aragorn, přidáno 9.11. 2002 10:52:58
Mily Hwaleosi,myslim,ze TLB nic o lidskych pravech nevi a jeho hloupost je opravdu neskutecna.
Arien, přidáno 9.11. 2002 7:40:54
No jo, někdo nemá na to být zajímavý sám o sobě, tak jenom nadává a uráží. Je to až směšné. Tak co, změním sexuální orientaci?
TLB>Gordon.Freeman, přidáno 7.11. 2002 11:23:45
Hwaelos, ty si ty učený keci narvi do prdele a drž hubu. Můžeš akorát šoupat nohama a teplit se s těma dvěma buznama
Hwaelos, přidáno 7.11. 2002 10:40:08
Tohle je fakt docela síla. Slušnýmu chování tě zjevně opravdu neučili. A co takhle lidský práva - svoboda vyjadřování etc. I když popravdě pochybuju, že si z toho něco vemeš.
Eldaor, přidáno 4.11. 2002 20:09:41
Jak jsem řekl, TBL je jako malé dítě. Aspoň takto se malé děti chovají.
TLB>Gordon.Freeman, přidáno 4.11. 2002 19:05:03
Thorin a Eldaor jeden kokot vetsi nez druhej, te se da cekat, voba ste teplouši, šoupete si ho tam co to se vam líbí co vy teplomilové. No buzny
Eldaor, přidáno 4.11. 2002 18:59:38
TBL je jako malé dítě. Lidé aby ho učili slušnému chování.
Ostatně, lidé, těch jeho blábolů si nevšímejte. Jen se předvádí.

Thorin, přidáno 4.11. 2002 14:27:22
TLB... budu mluvit jako ty. Ty jeden skurvenej zhovadenej kokote, nevim jak ty, ale ja rozhodne teplouš nejsem. POdle toho co píšeš jseš ještě pedofil. A tím bych se bejt tebou rozhodne nechlubil.
TLB>Gordon.Freeman, přidáno 3.11. 2002 18:16:09
Argone ty kokote, neser se a vyndej si taky hlavu z prdele, takový mallý buzíčky jako ty si dávám k svačnině. A jestli to šoupeš do análu thorinovy tak prosim ale ušetřete nás toho vy unásilňovači JRR Tolkiena.
Aragorn, přidáno 3.11. 2002 17:51:21
Neni to spatny,ale pripada mi ze primnoho ctes nebo se divas na historicke romany,sci-fi atd.,ktere sou plne podobnych boju a si tim hodne ovlivneny!!
pro TLB>Gordon.Freeman:Pokud se Ti nelibi nejaky komentar tak si ty urazky a nadavky nech pro sebe!!Zpusob Tveho vyjadrovani je Tvou vizitkou...

Hwaelos, přidáno 24.10. 2002 15:46:32
Zabíháš zbytečně moc do podrobností. Je to takovej až moc dračákovskej styl: "...čepel byla hruškovitého tvaru a měřila asi 140 cm..."
TLB>Gordon.Freeman, přidáno 22.10. 2002 13:44:01
Thorine, ty kokote, zaprve si nedavej tendle dublerskej nick a za druhe si vystrc tu hlavu zprdele a koukni na svet trrochu z jineho uhlu.
EeVeE, přidáno 21.10. 2002 8:52:53
Takže jsi to s tou sekerou nakonec neopravil, že se nestydíš.
Moon, přidáno 14.10. 2002 18:16:47
uznávám jsou tam chyby, ale od toho jsem tu povídku psal, aby mě čtenáři upozornili na to co se jim nelíbí a příště už se to opakovat nebude:-)
Gwairen, přidáno 12.10. 2002 12:22:58
Kromě toho minima nesrovnalostí je to opravdu dobré. Moc hezké.
Thorin, přidáno 10.10. 2002 11:02:13
Jo je to docela dobrý, ale je tam pár seků. Zkoušel si někdy zachytit ránu sekerou mečem?? Je to nemožný
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?

Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:

Ohodnoťte tento článek na stupnici ?/10


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Další články tohoto autora:

 

Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist