[ Seznam všech článků tohoto autora ] [ Verze článku pro tisk ]

Hovory se smrtí II
Autor: JVac, přidáno: 4.8. 2002 16:00:14

Slib jsem dodržel a každý den jsem si třikrát kmotřičku smrt skutečně připomněl. Zezačátku to bylo velmi příjemné, dodávalo mi to jakýsi neznámý pocit svěžesti a síly. To vše však netrvalo dlouho. Asi tak měsíc, či dva. Po tomto čase se mi má smrt začala připomínat sama. A to při těch nejnevhodnějších případech. Vždy, když se objevil nějaký důvod k radosti. Najednou tu byla. A s ní má veselá nálada mizela. Nic nemělo cenu, nic jsem nedokázal prožít naplno. Všechno bylo pokřtěno smrtí a dostalo tak cejch pomíjivosti a marnosti. Začal jsem propadat zasmušilosti. Již jsem si nechtěl smrt připomínat, chtěl jsem alespoň na chvilku zapomenout a radovat se ze života jako ti ostatní. Stále jsem ji však cítil.

Jednoho krásného zimního podvečera jsem seděl na zápraží kamarádovi chalupy, choulil se do teplé bundy a pozoroval západ slunce. Najednou mne zaplavil pocit tepla. Přicházel z mé levé strany. Bezděky jsem se tím směrem podíval. Vedle mne na lavici seděla stařenka. Vrásčitá, hubená, avšak s jasným pohledem. Ani chvilku jsem nemusel přemýšlet, kdo to je. Seděla tiše a pozorovala malé kolečko sluníčka, jak se noří za kopec. Pak jakoby mimochodem promluvila.

"To je dost, že jsi mne zas pozval. Jsi neustále nervózní, nebo smutný, těžko tě zatavit."

"Vždyť jsem na tě myslel třikrát každý den!" Vyhrkl jsem. "A ty si mi za odměnu začala znepříjemňovat každou veselejší chvilku mého bytí. Když jsem však byl smutný a prosil tě o pomoc, tak jsi se neukázala."

Stařenka se na mne dlouze zadívala a já měl pocit, že se v jejích očích zaleskla slza. Zvedla se z lavičky a kousíček poodešla.

"Slunko umřelo, není smutné, protože se zde zítra zase narodí. A ty si ho možná ani nevšimneš, ani nepozdravíš. A přitom všechny tvé kroky vyšly právě z něj, skrze něj prochází a do něj se vracejí."

Jak tam tak stála a tiše povídala, na kousíčku místa kolem ní roztál sníh, vyrostly kvítky, zase uvadly a sníh opět napadl.

"Když jsi smutný, nemůžeš mne vidět, vidíš jen svůj smutek. Když přihází radost, přicházím i já, radovat se s tebou z dokonalosti okamžiku, jedinečné a skutečné chvíle života. V tom mne začneš nenávidět. Jsi pořád sobecký. Kdybys mne přestal vyhánět ze své radosti a chtěl ji sdílet se mnou, možná by se ten okamžik stal dokonale šťastným. Vyženeš-li mne, uvědomíš si jen čas, ve kterém vše pomíjí a ..."

Nedořekla. Proměnila se ve velikou sněhovou vločku a zvolna klesala k zemi. Když dopadla, splynula s ostatními.

Díval jsem se na sníh před sebou a plakal.

"Kmotřičko, kmotřičko vrať se. Já jsem strašně hloupý, odpusť."

Smutek a beznaděj mne obstoupily a vytvořily kolem neprostupnou hráz. Jak rád bych v tu chvíli spatřil jejich konečnost. Byla tu jen nekonečná bezmoc a vztek. Vztek nad svou hloupostí.

Nastal večer, v kamnech praskalo dřevo, voněl čaj. Hodiny na stěně doprovázely svým tikáním každou vzniklou vteřinu k jejímu umírání. Jen smrt se na jejich pohřeb nepřišla ani jednou podívat.

Komentáře

mirilla, přidáno 19.4. 2003 13:41:09
Jěště ůepší než první část. Jsem zvědavá na třetí
Hwaelos, přidáno 24.10. 2002 15:23:42
Je to vážně působivé. Řekl bych, že to v mnohém překonává první část.
Myslím, že se člověk (s malým č) má radovat i s blížící se smrtí na bedrech a nebát se jí, neboť kde něco končí, začíná nové. Dakotové nebo i třeba Indové věří, že se vše na naší planetě děje v kruhu. Snad na tom něco bude...

Okeya, přidáno 10.8. 2002 21:44:37
Anaxatal: Opravdu se radovat ze života lze Jenom se smrtí za zády. Člověk se se smrtí musí smířit, a pak se z jeho srdce ztratí určitý strach.
JV: Na emocích je úžasné právě to, že přicházejí a odcházejí, jsou konečné, ne? Je to pěkně napsané.

Človek, přidáno 9.8. 2002 15:53:07
dobrá cessta je křívolaká a trnitá ta široká a pohodlná vede špatným směrem vím otřepaná fráze ale pořád je ji třeba připomínat
Anaxtal, přidáno 5.8. 2002 15:25:32
Krásné... Radovat se ze života se smrtí za zády je opravdu úkol hodnýmistra. :-)
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?

Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:

Ohodnoťte tento článek na stupnici ?/10


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Další články tohoto autora:

 

Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist