[ Seznam všech článků tohoto autora ] [ Verze článku pro tisk ]

Nezapomeň
Autor: Sara, přidáno: 28.7. 2002 22:02:54

Život,zázrak, který přichází a odchází nehledě na vůli člověka. Jistě má svůj smysl a někteří lidé ho zasvěcují hledání právě tohoto skrytého tajemství života. Je snad o lásce? O přátelství? O práci? Nebo snad o dětech? Možná od všeho kousek, ale život je také o odpuštění……………každý by měl umět odpouštět. Ti kdož se to nikdy nenaučí nedojdou pokoje a jejich věčné duše nenaleznou klid a mír.

Od jejich příchodu se nic nezměnilo. Slunce pražilo na nábřeží a paprsky tančily po klidném zrcadle vodní hladiny. Vzduch prosycený pachem stojaté vody a rybiny strnul a dusil všechny kolemjdoucí. Lidé proudili tam a zpět, ženy v zástěrách a s košíky, i ty s péry na hlavách, muži, námořníci, děti na kolech, psi, kočky, potkani. Všichni žili své životy, šli svou cestou a nevšímali si podivné dvojice kolem které se šířil téměř hmatatelný opar záště.
Potkaly se. Jednou to muselo přijít, ale proč zrovna dnes, proč tady. Je tak brzy, tak strašně brzy a přesto příliš pozdě. Pomalu přicházely k sobě, pohlédly si do očí a ucítily prázdnotu a chlad, nekonečný chlad. Dvě ženy, které se k smrti nenávidí, dvě sokyně. Obě tvrdé, egoistické, neústupné a nekompromisní. Jisté si svou dokonalostí, svým vítězstvím, neochotné ustoupit byť jen o krok.
Srazily se uprostřed prostranství. Jedna druhé ochotná a připravená ublížit. Toužily po krvi. Všechny léty potlačené emoce se vyhrnuly na povrch ve zničující síle. Zloba, ublíženost, nepochopení, pocity křivdy, obvinění, vztek, nenávist……. Jenom zlomek z toho by kohokoliv jiného zničil. Je však ne. Celá léta je při životě držela myšlenka na pomstu, na pohled do vyhasínajících očí té, kterou tak nenávidí. Pohled na její tělo bez života ležící jako opuštěná hromádka hadrů v prachu a bahně.
Navzájem se dívali upřeně do očí. Jejich pěsti se svíraly a nehty zařezávaly do dlaní. Vnitřní boj zuřil a obě pomalu začaly umdlévat. Mladší z nich, věkem ještě dívka měla více sil a začala postupně získávat převahu. Vítězství měla na dosah. Už tak málo a bude konec. Konec? Zaváhala. Co když to není pravda. Co když existuje šance na záchranu, na spasení. Co když……Bolest. Tma. Prázdnota.
Ano umírá. Dovolila si vidět neexistující záblesk naděje a pocítit zlomek lítosti a možná i zbyteček dávno ztraceného hlubokého citu. I to stačilo k tomu, aby zemřela. Naposledy pohlédla na druhou ženu a když uviděla její ledově chladné oči plné opovržení, její rty už nedokázaly zašeptat: "Maminko!" Druhá žena se otočila a s vítězným úsměvem odcházela pryč. Ani se neotočila. Neodpustila a nebylo jí odpuštěno.

Komentáře

Tinúviel, přidáno 22.6. 2004 21:02:22
to si fakt musim cist casteji...jak ja tomu rozumim... krasne, fakt moc krasne!!
Ciri, přidáno 24.1. 2003 20:14:05
Je to hezky napsaný
Hwaelos, přidáno 24.10. 2002 12:31:22
Popravdě je to skvělé, snad by si to jen zasloužilo delší zpracování. Nemám na mysli rozšíření příběhu o předchozí děj, ale spíš rozšíření po pocitové stránce "hrdinky".
Arien, přidáno 23.10. 2002 5:33:18
To je moc a moc hezké, nemám slov, jenom melancholický úsměv...
Gwairen, přidáno 10.8. 2002 14:38:45
Nezapomenu.
Tinúviel, přidáno 3.8. 2002 19:05:09
Ano, asi máš pravdu, Lilo. Přesto se mi to hodně líbí, nejenom příběh, ale také způsob psaní. Máš také můj obdiv.
anaxtal, přidáno 3.8. 2002 12:11:14
Mýliti se je lidské, odpouštěti je božské... Avšak velmi často těžké.
Nádherně poskládaný příběh. Ty jednočlenné věty umocňují gradaci a temnost děje. Ze zjištění vztahu těch dvou žen jde mráz po zádech.
Opravdu, někdy je lepší nevědět...

Sara, přidáno 2.8. 2002 12:10:12
Lilo - Děkuji za chválu - snad z toho nezpychnu:-))
Tinúviel - některé věci je možná lepší nevědět....

Lila, přidáno 31.7. 2002 20:29:50
Život je jako zrcadlo. Je složeno z mnoha střípků a dá se rozbít tak snadno, až to nahání hrůzu. Zloba a nenávist bývá nejčastěji tím, co jej rozbíjí a odpuštění je mnohdy to nejtěžší v životě! Napsala jsi to skutečně krásně a máš můj obdiv. Díky
Tinúviel, přidáno 30.7. 2002 19:18:32
Teda, je to dost silné, dovědět se, že to je matka a dcera. Ale jinak je to hodně dobré. Možná by neškodilo napsat další povídku o tom, proč se tak nenávidí.
Eldaor, přidáno 30.7. 2002 16:43:27
odpusteni je velky krok v zivote cloveka. Casto vska nejde o to jen rici "odpoustim", ale predevsim o to, abychom to tak skutecne citili
dekuji Saro

Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?

Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:

Ohodnoťte tento článek na stupnici ?/10


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Další články tohoto autora:

 

Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist