[ Seznam všech článků tohoto autora ] [ Verze článku pro tisk ]

Hovory se smrtí I
Autor: JVac, přidáno: 27.7. 2002 21:25:57

Hovory se smrtí I

Právě jsem pojídal středeční večeři, když mě něco přimělo k tomu, abych se podíval doleva vedle sebe. Kupodivu jsem se ani nelekl. Na skříni seděl jestřáb. Tedy alespoň si myslím, že to byl jestřáb. Nejsem příliš zdatným ornitologem. Díval se na mne jasným a přímým pohledem. Nebylo v něm stopy zloby ani lítosti. Byl čistý a jasně mi sděloval, kdo se za ním skrývá. Byla to moje smrt.

"Už?"

Jestřáb lehce rozepjal křídla, načechral si peří a opět se na mne zahleděl. "Ne, ještě ne, klidně jez."

"Tak proč jsi tady," nedalo mi.

"Já jsem tu pořád, jen ty si hraješ na to, že mne nevidíš. Jsem s tebou od tvého prvního nádechu a odejdu s posledním. Opět s tebou. Zas na druhou stranu, jsem ráda, že si můžeme trochu popovídat už teď. Smrti se nestává zas až tak často, že k tomu dostane příležitost už v průběhu vašich pozemských snů. Řeknu ti, někdy mi je dost líto toho tvého spěchu. Já se musím vláčet s tebou a ty se mne ani nevšimneš. Je to trochu nevděčné. Pak, když už konečně trochu zpomalíš a můžeš mne vidět, tak se mne bojíš a nechceš jít se mnou na společný výlet. Kolikrát jsi na mne i křičel, ať jdu pryč, že chceš ještě žít. Jindy zase škemráš ať přijdu a přitom je zrovna ten nejvhodnější okamžik, abys volal Život a ukázal tak i mne, bránu k jeho milosrdenství. Ach jo. Jak myslíš, že budeš ještě dlouho spát?

"Na tvou otázku bohužel odpověď neznám, ale všechno co mi tu povídáš vím, tam někde, a je mi líto, že tě nechávám tak samotnou. Snad už na tebe nebudu křičet až přijdeš, a snad už nebudu vyžadovat tvůj příchod, když mám vzývat Život. Slíbit ti to ale nemůžu..."

"To jsi celý ty, slaboch a ještě sebelítostivý. Proč mi to nechceš slíbit, hm...? Bojíš se svých vlastních rozhodnutí a tak je to s tebou pořád. Já bych rád, já bych si přál, já bych chtěl, ale je mi líto, nemohu. Takhle se z toho příteli nevyhrabeš....promiň, nechala jsem se unést, ale už to trvá na můj vkus dost dlouho, ta tvoje věčná nerozhodnost, pohodlnost a slabost. Všichni se ti snaží pomoct a ty, místo toho abys to alespoň ocenil, tak skuhráš kdykoliv to jen trochu zabolí. Člověče, všechen vesmír je s tebou a tobě je to málo! Krucifix.....sorry."

"Tak co mám dělat, aby se to změnilo?"

"Pane Bože, už zase. Co mám dělat, tak pomozte mu chudáčkovi někdo. Víš co, třeba na mne aspoň tak třikrát denně vzpomeň. Hned ráno až se probudíš, v poledne až si budeš pochutnávat na dobrém obědě a večer, až budeš usínat. Já ti pak za odměnu připomenu, že patříme sobě a společně pak Bohu. Já silná, ty slabý, já ve své síle bezmocná, ty ve své slabosti mocný. Možná bychom s tím mohli něco společně udělat. Nesmíš však pořád jen spát. Tak prozačátek třikrát denně. Jsem tvá cesta k probuzení a ty můj kůň, který mne jednou odveze do věčnosti, pak to společně ve třech oslavíme."

"Kam zas odlétáš?"

"Nikam, řekla jsem ti přece, že jsem s tebou stále, jen tvoje oči už jsou unaveny a zas usínáš, ale i tak to byl výkon. Neboj, ještě se uvidíme."

"Díky."

Dojedl jsem oběd a vzpomněl si na radu.

"Ano smrti, vím že jsi tady."

Kdesi po mé levici zaševelila ptačí křídla a hluboko v mé hrudi na krátký, nepatrný okamžik zasvítilo světlo poznání.

"Děkuji ti a slibuji, prozačátek třikrát denně."

Komentáře

mirilla, přidáno 19.4. 2003 13:36:03
Velmi zajímavé
Hwaelos, přidáno 24.10. 2002 15:12:28
Prozatím relativně zajmavé, uvidím, co přinesou další pokračování...
Človek, přidáno 15.8. 2002 8:27:12
to je fajn že to jde z tebe to je to nejlepší nechce se ti někdy pokecat můj Emil je PetraVsianska@seznam.cz
Gwairen, přidáno 10.8. 2002 14:37:42
Je to pěkné. Souhlasím se všemi ostatními komentáři, myslím, že se Ti to povedlo.
JVac, přidáno 9.8. 2002 18:49:49
Díky. Možná to zní trošku nabubřele, ale všechna má dílka vychází pouze z mých vlastních prožitků, nálad a pocitů. Ale Castanědu samozřejmě znám, i když už jsem od něj léta nic nečetl. Za chvilku umístím třetí pokračování

Človek, přidáno 9.8. 2002 15:47:15
pěkně napsaný dobře vystižený nečetl jsi náhodou dona chuana? Dost podobný ale jestli jsi na to přišel sám tak je to ještě lepší gratuluju.
anaxtal, přidáno 3.8. 2002 12:03:11
Smrt přilétá na ptačích křídlech, je zvláštní, že totéž se říká o lásce. Velmi se mi líbí obrat: Já ve své síle bezmocná, ty ve své slabosti mocný...
Těším se, až se objeví pokračování.

JVac, přidáno 31.7. 2002 2:32:16
Ahoj,
vzhledem k tomu, že za názvem je číslo I, budu profilovat v dalších dílech.(I když zase ne moc, jde spíše o pocit, než o popis) A nebude to jen jestřáb :-)
JVac

Tinúviel, přidáno 30.7. 2002 19:23:08
A taky by mě zajímalo, jestli když smrt je jestřáb, jestli je něco i život a jestli ho taky jde vidět...
Roman, přidáno 30.7. 2002 8:01:31
Zjímavá povídka, i když mi připadá trochu nedotažená. Při jejím čtení jsem měl pocit, že jí něco chybí. Možná by pomohlo trochu líp vyprofilovat toho člověka. Taky mi chyběl důvod, proč si smrti všimnul zrovna teď, co ho k tomu vedlo. Nebo proč pořád spí. Chtělo by to trochu rozvést.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?

Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:

Ohodnoťte tento článek na stupnici ?/10


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Další články tohoto autora:

 

Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist