[ Seznam všech článků tohoto autora ] [ Verze článku pro tisk ]

Eigean evelienn deireadh
Autor: Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno: 12.2.2001 19:32:07

Eigean evelienn deireadh

Svět tak jak ho známe se řítí do záhuby. Nebude to dlouho trvat a lidstvo jako rasa zdegeneruje. Vrátíme se o tisíce let nazpět. Ne však technikou. Vrátíme se do této doby povahou, chováním. Lidská rasa neodvratně spěje k barbarství. Začínáme se chovat jako zvířata. Zabíjíme se navzájem. Jednotlivé národy se nenávidí na smrt. Stejně tak se nenávidí lidé různého náboženského vyznání v jednom národě. Lidstvo vynakládá prostředky, které by dokázaly nasytit hladovějící a pomoci trpícím, na zbrojení. Ani magický rok 2000 nepřinesl změnu. V to, že změny přijdou až s novým tisíciletím, tedy rokem 2001, již vůbec nedoufám.

Proč jsem nazval tento článek slovy které pochází z knih A. Sapkowského a v překladu znamenají Vše končí? Odpověď je vcelku prostá. Dnešní doba a vývoj nápadně připomíná jeden ze stěžejních bodů Sapkowského díla – tzv. Aen Ithlinnespeath – věštbu Ithlinne aep Aevenien. “Nadchází čas Bílé Zimy a Bílého Světla, čas Šílenství a Nenávisti; Tedd Deireádh – Čas Konce. Svět zahyne v mrazu a neobrodí se, než východem nového slunce.“

Má smysl v době, která je kontrolována nadnárodními korporacemi, uvažovat nad údělem jednotlivce – člověka? Je vůbec možné, aby jedinec dokázal změnit směr, který lidstvo nastoupilo? Lze ještě vůbec věřit v mesiáše (nejen toho křesťanského, myslím spasitele obecně)?
V románu je to jednoduché. Zaklínačka Cirilla zdědí Hen Ichaer – starší krev. Je nadána neobyčejnou mocí. Má sílu a vůli změnit svět (jak, to se zatím neví; na další díl zaklínačské ságy marně čekáme). V reálném světě je to však jinak. Existují jedinci, kteří nejsou vázání na žádnou z vlád a disponují neobyčejnou mocí a obrovským množstvím peněz. Bohužel, až na několik vyjímek, se jedná o zločince. Jsou i tací, kteří mají moc a peníze, a přesto je nepovažujeme (tedy alespoň já ne) za zločince. Jedním takovýmto člověkem je například Bill Gates. Jeho miliardový majetek však zatím nebyl použit k žádné opravdové „akci“, která by dokázala změnit část světa opravdu k lepšímu. A že by to určitě šlo! Je pravda, že velká část majetku výše jmenovaného podnikatele jde každoročně na dobročinné účely. Není to však právě taková částka, aby se ulevilo svědomí a zároveň o trochu snížily daně? Toť otázka.

Původně jsem se chtěl věnovat fantasy literatuře. Tomu, jak dokáže ovlivňovat naše myšlení a jednání. Jako obvykle jsem se dostal někam úplně jinam. Možná drobek k tomu, zda není lepší utéci z reálného světa, který je plný zdánlivě (tedy já řešení neznám, asi nejsem spasitelem) neřešitelných problémů, do světa fantasy literatury. Ta je sice také plná snad ještě horších problémů než máme my, ale ty se vždy nejpozději do konce knihy či série knih vyřeší. Čtenář pak alespoň ztrácí jakýsi pocit marnosti, který ho naplňuje při sledování událostí v jeho vlastním světě.

Našli se i tací, kteří se chtěli ponořit do smyšleného světa fantasy a sci-fi ještě hlouběji, než to jde obyčejným čtení. Tito jedinci přišli na to, že se do světa ve kterém se kniha odehrává vžijí nejlépe, pokud se lidově řečeno „sjedou“ některou z běžně dostupných psychotropních látek. Pak lze chápat velkou oblibu knih Tolkienových či A. C. Clarka mezi touto sortou lidí. Kam ten svět spěje. Co se to děje, když si mladá generace dokáže věci dokonale „vizualizovat“  jen pod vlivem drog nebo při jejich sledování v kině / televizi ? Dost mne také „dostala“ zpráva, že Stephen King napsal valnou většinu svých knih opravdu hodně nadopovaný. Mnoho autorů konečně pochopilo, proč jsou jeho knihy oslavovány pro dokonalé vykreslení zmatených stavů mysli a stavů paranoidních. Jen doufám, že ho nová generace autorů nebude následovat …  

Jan "Belcarnen" Čeřovský

Komentáře

Hwaelos, přidáno 23.10. 2002 13:55:19
V písečném zrnku vidět svět a nebe v luční květině,
do dlaně vzít nekonečno a věčnost prožít v hodině.
W. Blake

Toť malý dovětek k Monstrově vyjádření. Ale jsem vděčný za ty úniky od hektické reality prostřednictvým např. Tolkienovy literatury a neshledávám na nich nic špatného. Díky za tento článek!

Schwartzkopf, přidáno 9.10. 2001 11:03:41
"Ach Jene!"
Tak mělo znít to pathetické zvolání :-))) Spletl jsem si tvé jméno s jiným mým oblíbeným diskutérem. Promiň.

Schwartzkopf, přidáno 9.10. 2001 10:59:31
Ach, Jiří!
To, o čem píšeš je typická ukázka problému informačního věku. Nevěřím, že dříve neexistovalo zlo. Nevěřím, že neexistovali mocní, kteří ke své moci přišli zločinem - vždyť každá učebnice dějepisu je takovými zločiny napěchována. A nevěřím, že neexistovali chudí a ubozí, kteří trpěli stejně, jako dnešní chudí a ubozí. Pouze otevřenost informací, která existuje dnes, klade daleko větší břemeno na svědomí obyčejných "malých" lidiček, jako jsi ty, kteří vidí, že "by to přeci nějak šlo" ale zároveň chápou, že oni sami na to nestačí.
Myslím, že je důležité hledat svobodu uvnitř sebe sama - vždyť to je jediné místo, které patří pouze tobě a žádný mocný nad ním nezíská moc, pokud mu to sám nedovolíš. Jen pokud si tuto svobodu člověk uchrání, může se důstojně vyrovnat se všemi nadnárodními mocnostmi zla, aniž by musel být nutně mocnější než ony. A možná při tom najde i sílu, aby titěrným dílem přispěl k nápravě, kterou dnešní svět potřebuje stejně, jako před stovkami let.

Monster, přidáno 11.5. 2001 14:30:38
Vis, ze jsi pouzil typicky postup, jak manipulovat s lidmi? Myslim, ze nejvetsi problem dnesni doby je nejspis v tom, ze lide nejsou schopni svet prozit poradne. K tomu treba Tolkien krasne vede. Skrze nej clovek neunika do jineho sveta, ale pronika ke korenum tohoto sveta. Je k tomu ovsem potreba vlastni snaha. O porozumeni, o prohlednuti. No nic, nejak moc jsem se rozkecal.
Myška, přidáno 1.4. 2001 11:23:13
O fantazy literatuře nemám ani ponětí, proto mne název článku příliš nelákal. Dneska chci říct, že to byla chyba.
Popravdě mne zaskočilo, že se ještě nenašel nikdo, kdo by článek okomentoval či ohodnotil ( ačkoliv - přiznávám - nevšimla jsem si data vložení. )
Ve většině věcí s Tebou souhlasím! Lidstvo se opravdu svým chováním, ale i používáním některé techniky ( a to nejen zbraní ) stále více přibližuje svému zániku. Lidé utíkají do svých smyšlených světů, a já si nemyslím, že je to špatné! To, co píšeš o drogách apod. je něco jiného!
Jak už jsem uvedla v některém ze svých předchozích komentářů, není správné " házet všechny do jednoho pytle " !
Nesouhlasím ovšem s tím, že v dnešní době nemá smysl zabývat se údělem jedince, ani s tím, že pouze ve fantazy se dá svět změnit ( díky kouzlům. )
Věřím, že kdyby měli sílu a vůli změnit svět v dnešní době třebas jen dva lidi, tak tu šanci prostě mají a nemusí mít miliardy dolarů! Promiň, jsem ještě dítě, které v tohle věří, ale už to, že se na Tvých stránkách objevil tenhle článek ve mě vyvolalo novou naději - naději v něco lepšího...

Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?

Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:

Ohodnoťte tento článek na stupnici ?/10


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Další články tohoto autora:

 

Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist